Jedna od najpopularnijih tema današnjice svakako je vršnjačko nasilje. Nasilje u školama je značajan probelm sa kojim se suočavaju deca, roditelji i škole. Tinejdžeri postaju sve brutalniji prema svojim vršnjacima, a nasilje je znatno izraženije u osnovnim, nego u srednjim školama. 

Na društvenim mrežama zapažen je novi vid nasilja đaka od strane njihovih vršnjaka, i to na prilično jeziv način. Naime, kako je objavila jedna korisnica Tvitera, osnovci su počeli da prave virtuelne umrlice svojim drugarima i drugaricama, koje dele po društvenim mrežama. 

Kako je navedno u objavi, te umrlice u sebi sadrže datum i fotografiju sa tekstom: "Počivaj u miru brate".

Korisnica Tvitera koja je obelodanila da se u novosadskim osnovnim školama ovo dešava, napisala je da radi kao profesor, te da je slučaj prijavljen inspekciji za vršnjačko nasilje. Ona je navela da je dete čiji su umrlicu napravili njeni vršnjaci u njenom odeljeju, da se sporo i teško oporavlja od šoka, te da je preduzela sve mere i alarmirala nadležne, kako se slični incidenti ne bi ponavljali.

Vršnjačko nasilje je problem za koji nisu potrebni veliki uvodi. Čije god dete je bilo maltretirano, šikanirano, ismevano ili na bilo koji način isključeno iz društva, zna o čemu govorimo. 

Psiholog Aleksandra Janković u razgovoru za Espreso.rs rekla je da ovakav vid nasilja među osnovcima, na paradoksalan način predstavlja jedan vid prevazilaženja straha od smrti. 

"U suštini, to je poigravanje sa temom, koja je dečiji izvor strahova kod svakog čoveka. Adolescenti koji imaju bunt u sebi i negiraju sve, ispitaju granice podnošljivosti, a to rade sa temama za koje je potpuno izvesno da će izazvati reakciju, pogotovu kod onih koji su ranjiviji i osetljiviji", priča Janković i dodaje:

"To je vrsta maltretiranje i pokušaji da se negde prevaziđu strahovi i da se postane "faca" preko zastrašivanja. Definitivno sa takvom decom, koja tako nešto priređuju svojim vršnjacima, treba da se radi na tome da ideja zastrašivanja nije najbolji način za postizanje autoriteta. Mislim da stvarno sa takvom decom treba mnogi više raditi, pričati o tome, kako bi se osećali da vide takvu umrlicu za svog brata ili sestru. Negde im treba približiti kako to izgleda, jer će oni pre toga sve negirati. Ali, ako pristup počenete od ljudi do kojih im je stalo, na to će reagovati", zavrašava sagovrnica. 

Vršnjačko nasilje se poput kakve epidemije raširilo po školama. Umesto da se druže, pomažu jedni drugima i stvaraju prijateljstva, deca se tuku, ismevaju, vređaju, a po svemu sudeći, situacija se konstantno pogoršava.