Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci o melanomu: Kada je sunce najštetnije i kako zaštititi decu od zračenja?

Pred nama su najtopliji meseci u godini, a stručnjaci upozoravaju na štetnost sunčevih zraka za kožu dece i savetuju roditelje kako da sačuvaju svoje mališane.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Čak 80 odsto svih oštećenja kože od sunca, dobija se u najranijem detinjstvu, a rizik za nastanak melanoma u odraslom dobu se znatno povećava ako je dete više od pet puta izgorelo, upozorili su stručnjaci predstavljajući kampanju "Zaštita za sve".

U okviru kampanje "Zaštita za sve" će se edukovati više od 10.000 dece predškolskog i školskog uzrasta, a školama će biti donirani UV indikatori, koji trenutno očitavaju intenzitet sunčevog zračenja.

Povezane vesti

Dermatovenerolog profesor dr Lidija Kandolf Sekulović sa VMA kaže da od malih nogu treba raditi na edukaciji.

"Dečja koža je do treće godine života potpuno nepripremljena na štetne uticaje UV zračenja. Mi po navici, čim dođe lepo vreme idemo u majicama na bretele ili kratkim šortsevima, međutim zaboravljamo na visoke UV indekse i njihovu štetnost. Kada deca krenu napolje, roditelji treba adekvatno da ih spreme, da obuku majicu sa kratkim rukavima, ne bretelama, da imaju duge nogavice ili dugu suknju, i naravno da stave naočare za sunce i šešir, a da na otkrivene delove tela nanesu preparat za zaštitu od sunca", kaže dr Sekulović.

Ispred nas su najtopliji meseci u godini, ljudi odlaze na more, ali je treba da biraju plaže sa dosta zelenila i da primenjuju ove savete.

"Kada planirate odmor treba obratiti pažnju na to kakva je plaža. Idealno bi bilo da to budu plaže sa dosta drveća i prirodnog hlada. Najbolje je ići na plažu ujutru od 8.30 i skloniti se sa sunca već oko 11 časova, i vratiti se pet posle podne. Na svakih sat vremena detetu treba nanositi zaštitni faktor 50+. Trudite se da izbegavate suncobrane, jer zadržavaju i do 30 odsto sunčevih zraka", kaže dr Sekulović.

Povezane vesti

Nada Miletić Nevajda ispred kampanje "Zaštita za sve" ističe da je sunce najopasnije za bebe do godinu dana.

"Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja. Stvaranje zdravih navika kod dece u predškolskom i ranom školskom uzrastu u pogledu zaštite od potencijalno negativnih efekata sunčevog zračenja, zalog je za njihovo zdravlje u budućnosti. Pošto su preparati za zaštitu od sunca za bebe od šest meseci, pitanje je kako zaštitit bebe do šest meseci. Odgovor je da decu do godinu dana uopšte ne izlagati direktnim sunčevim zracima", kaže Miletić Nevajda i dodaje da je u njihovoj prethodnoj kampanji "Pregled za sve" pregledano 4.000 građana, a od toga je kod 44 osobe otkriven melanom. 

Povezane vesti

Govorite deci o štetnosti sunca

Minsitar zdravlja Zlatibor Lončar podržao je kampanju "Zaštita za sve".

"Molim sve koji rade sa decom, školskog i poredškolskog uzrasta, da svakog dana, kada krenu proleće i leto, deci kažu bar dve, tri rečenice o tome koliko je opasno izlaganje suncu, i koliko se povećava rizik da dođe do pojave melanoma, izuzetno agresivnom tumoru. Deca su izuzetno pametna i inteligenta, i dovoljno im je to da shvate", kaže Lončar. On dodaje da u Srbiji svake godine 650 osoba otkrije melanom, a da od toga oko 300 njih izgubi životnu bitku. 

Na konferenciji su učestvovali i savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Kosanović i Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 koji su istakli koliko je važno da našu decu učimo dobrim obrascima ponašanja i kod kuće, ali i u školi.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica