Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Svaki peti par ima problem sa sterilitetom

Pre dvadesetak godina u Srbiji je svaki sedmi par imao problem sa sterilitetom, danas je to svaki pet par. Nadležni najavljuju usvajanje akata o potpomognutoj oplodnji o trošku družave, a svi mi se u narednim godinama nadamo većem ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Nadležni najavljuju već tokom februara usvajanje podzakonskih akata Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji će omogućiti zamrzavanje jajnih ćelija, embriona i spermatozoida o trošku države.

Stručnjaci upozoravaju da se u Srbiji svaki peti par suočava sa sterilitetom, a mnogi po pomoć odlaze u inostranstvo, najčešće u Češku i Grčku.

Povezane vesti

Iskustvo bračnog para Korikijaniti

Marijana je Srpkinja a njen suprug Grk, tako da su imali veliku pravoslavnu svadbu. U želji da osnuju porodicu, iako su analize pokazivale da je kod nje sve u redu, do trudnoće nije dolazilo.

Posle konsultacija sa lekarima u Srbiji, analize je uradio i Marijanin suprug. Dobili su savet da lečenje nastave na klinici za vantelesnu oplodnju u Solunu. Danas, Marijana Korikijaniti i njen suprug Marios imaju ćerkicu Zoi.

"Kada smo dobili rezultat da je kariotip u redu, a da je suprug nosilac gena cistične fibroze i da je zato sterilan, odmah su nam predložili da uradimo intervenciju mikro tesu, koja se kod njih uspešno radi, uspeli smo iz prve i tu je sada beba", kaže Marijana Korikijaniti iz Beograda.

StatistikaNaši stručnjaci kažu da je pre 20-ak godina problem sa sterilitetom imao svaki sedmi par, danas je to slučaj kod svakog petog. U svetu se čak dva odsto beba rodi iz postupka vantelesne oplodnje.

Vantelesna oplodnja u inostranstvu

Iako je u Srbiji u poslednjih nekoliko godina urađeno mnogo, mnogi parovi i dalje po pomoć odlaze u inostranstvo.

"Pomerile su se godine žene za vantelesnu oplodnju, imamo sada i tri besplatna postupka, broj žena koje dolaze je veći i jako puno je urađeno na tom problemu. Odlazak u inostranstvo vezan za one stvari koje se ne rade u Srbiji ili nisu zakonski regulisane", kaže prof. dr Mima Fazlagić, ginekolog iz Udruženja "Naša Aska".

U solunskoj klinici "Embriolab", koja je među prvima uvela donaciju sperme i jajnih ćelija, godišnje imaju oko 200 parova iz Srbije. Dolaze i žene koje se odlučuju da zamrznu i jajne ćelije.

"Ako žena ima 20 godina, potpuno je zdrava, njen koeficijent plodnosti je 100, a ukoliko je potpuno zdrava i nema nikakav problem, kada napuni 40 godina, njen koeficijent plodnosti je dva, tako da je biologija zaista surova", kaže doktorka Fazlagić.  

"One ili na vreme treba da ostave svoje jajne ćelije, ili će za većinu njih jedina šansa biti donirana jajna ćelija odnosno spermatozoid ili embrion. Ipak, za uspeh svih postupaka važni su i znanje embriologa i kvalitet laboratorije", kaže prof. dr Aleksija Hacaparasidu, embriolog sa Klinike "Embriolab".

U Srbiji se postupak vantelesne oplodnje o trošku države obavlja u pet državnih i 11 privatnih klinika, a prošle godine tom procesu je bilo 4.050 parova.

Inače, prva beba rođena zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, Luisa Braun, u junu će napuniti 40 godina.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica