Osnovna ideja je da se se promoviše i osnaži saradnja roditelja, nastavnika i škola kako bi uspešno inicirali promene u obrazovanju i rešavali konkretne probleme sa kojima se svi akteri suočavaju u obrazovnom procesu. 

“Formiranje Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije rezultat je posvećenog jednogodišnjeg rada na kreiranju struktura  i dobrih praksi u zajedničkom radu roditelja i nastavnika u okviru predškolskih ustanova i škola”, izjavila je Tatjana Stojić, koordinatorka programa u Fondaciji za otvoreno društvo Srbija. Ona je navela i da je ovo početak nove faze razvoja u procesu demokratizacije i modernizacije obrazovnog sistema u Srbije.

“Bilo bi važno da Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika bude prepoznata kao partner institucijama sistema koje razvijaju obrazovne politike i mere na nacionalnom i lokalnom nivou”, izjavila je Tanja Ranković, rukovoditeljka programa obrazovanja u Unicefu Srbije.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) ima za cilj da omogući:

(1) razvoj partnerstva, kulture uvažavanja i saradnje između roditelјa, prosvetnih radnika i škola;

(2) izgradnja kapaciteta roditelјa i prosvetnih radnika za saradnju i učešće u radu različitih mehanizama – školskih klubova roditelјa i nastavnika, saveta roditelјa, školskih odbora i drugih; 

(3) kreiranje platforme za diskusiju koja okuplјa i orijentiše roditelјe i prosvetne radnike, kao i druge značajne aktere – stručnjake, donosioce odluka i druge;

(4) uklјučivanje roditelјa i prosvetnih radnika u razvoj obrazovnih politika i mera; 

(5) promociju i podršku procesu decentralizacije obrazovanja – jačanje veza između porodice, škole i lokalne zajednice.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije okuplja predstavnike tri zajednice: strukovnih udruženja prosvetnih radnika, roditeljskih udruženja i predstavnike školskih klubova roditelja i nastavnika, školskih i opštinskih saveta roditelja kao strukture koje omogućavaju zajedničku saradnju roditelja i prosvetnih radnika u okviru škola.

U okviru dosadašnjih aktivnosti inicijative “Partnerski za obrazovanje” više od 500 roditelja i nastavnika uključilo se u rad školskih klubova u 11 gradova Srbije – u Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Loznici, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Sečnju, Subotici, Zrenjaninu i Beogradu.