U somborske škole sve više dece dolazi sa poremećajima u govoru. Danak je to savremenim trendovima i činjenici da roditelji sve manje vremena provode sa svojom decom.

"Svake četvrte godine dobijamo nove prvake i u svakoj generaciji susrećemo sa sa više dece koja imaju govorne poremećanje koje prate i kasnije poremećaji u pisanju, čitanju i izražavanju, pamćenju i pažnji", kaže učiteljica Slobodanka Todorović.

"Neka deca počinju da govore kasno, oko treće godine. Nepravilno izgovaranje određenih glasova, mucanje,usporen ili prebrz govor, zamena određenog glasa nekim drugim glasom ili upotpunosti izostanak određenog glasa i svakako poremećaj čitanja i pisanja. To su poremećaji u govori sa kojima se sve više susrećemo", kaže Meira Mrđenov, predsednica Podružnice psihiloga Zapadnobačkog okruga.

U Somborskom domu zdravlja rade dva logopeda, što je nije dovoljno.

"Zaista je to mali broj stručnjaka koji može da pomogne u razvoju govora i rešavanju tih poremećaja. Bilo bi dobro da škole imaju logopede, ili jednog logopeda na nekoliko škola. Škole su sredina u kojoj deca borave i bilo bi im lakše da u toj srediti rade i vežbe, nego da ih roditelji vode u dom zdravlja", kaže Mrđenova.

Pedijatri i vaspitači u vrtićima prvi su koji treba da primete da dete ima problema u govoru, ali ipak se dešava da se roditeljima na te probleme pažnja skrene tek pri upisu u osnovnu školu.