Država odnedavno finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje, ali još nije promenila gornju starosnu granicu za ostvarivanje tog prava.

U postupak vantelesne oplodnje o trošku države i dalje mogu da uđu samo žene do 40. godine. Uveliko se razmatra mogućnost da se ta granica pomeri na 41. 

Samo jedna godina, za one koji čine sve što mogu da postanu roditelji znači mnogo. Dugogodišnja borba i višestruki pokušaji lakše se podnose kada država preuzme troškove i od nekoliko hiljada evra. Starosna granica sve većem broju parova postaje problem. 

Pogledajte i Fotografija o objavi trudnoće raznežila svet: Naša borba trajala je četiri godine (FOTO)

“Ne treba da gledamo na budžet jer živimo u zemlji čiji narod izumire. Stvarno ne razumem u čemu je razlika između 40 i 41 godine - rizik postoji uvek. Tamo gde postoji mogućnost, treba pružiti masimalnu šansu da se dobije porodica”, kaže Dragana Soćanin iz Udruženja “Roditelj”. 

U dilemi da li povećati broj pokušaja ili pomeriti starosnu granicu za vantelesnu oplodnju, domaći zdravstveni sistem opredelio se za prvo pitanje. O drugom se još razmišlja. 

Ministarstvo zdravlja će ispoštovati svaku odluku koju po ovom pitanju donese radna grupa sastavljena od stručnjaka u ovoj oblasti, jer je to pre svega stvar struke. Ministarstvo zdravlja je, podsećamo, iniciralo da se uključe i privatne klinike u proces besplatnih VTO pokušaja a intenzivno se radi i na proširenju kapaciteta državnih klinika za ovu oblast. 

Ukoliko Ministarstvo zdravlja dostavi Republičkom fondu, nove izmenjene kriterijume od strane Republičke stručne komisije za postupke BMPO pri Ministarstvu zdravlja, Republički fond će po hitnom postupku preduzeti sve potrebne mere kako bi osigurana lica mogla odmah da ostvare pravo u skladu sa izmenjenim kriterijumima. 

Dok se i dalje iščekuje odluka, medicina jasno kaže da starosna granica nije isto što i biološka. 

“Ako vam kažem da imamo žene koje imaju 22 godine, a nažalost neće biti majke zato što nemaju rezerve jajnih ćelija, a da naša najstarija majka ima 46 godina, to nešto govori”, kaže genetičar Miodrag Stojković. 

Dok je u Srbiji granica još postavljena na početak pete decenije, u regionu države pomažu vantelesnu oplodnju do 43. 

“Ja sam za to da bude najmanje 43, ali da se uvede stavka da se slučajevi procenjuju individualno. Zašto ne pomoći ženama kojima i posle 43. hormoni dozvoljavaju da idu na vantelesnu”, smatra Stojković. 

On napominje da bi pomeranje starosne granice omogućilo i otvaranje pitanja donacija jajnih ćelija i spermatozoida, za šta u Srbiji postoje uslovi i zakonski propisi, ali ne i logistika.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama