Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Uskoro unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Na inicijativu Saveta za prava deteta Grada Beograda u glavnom gradu Srbije održan je okrugli sto na temu „Unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Beogradu”.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Na sastanku koji je održan u Starom dvoru dogovoreno je da se osnuje radna grupa za izradu strateškog dokumenta radi unapređenja predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Beogradu, unapredi inkluzivno vaspitanje i obrazovanje u okviru predškolskih ustanova, kao i da se resornim ministarstvima uputi inicijativa radi usklađivanja pravilnika po kojima rade predškolske ustanove. 

"Želimo da na najbolji mogući način priđemo mališanima, omogućimo im da se pravilno razvijaju, kao i da im pružimo što bolju uslugu u vrtićima. Ono što smo primetili kao problem jeste manjak aktivnosti u predškolskim ustanovama i zato želimo da u njima bude više sporta i različitih aktivnosti. O tome razgovaramo i nadamo se da će oni kojima je povereno da se bave našim najmlađim sugrađanima biti sposobni da sve dogovoreno i sprovedu u delo, a na nama je da im maksimalno u tome pomognemo. Između ostalog, programi će biti usmereni i na inkluziju dece kako bi se oni lakše uključili u društvo", rekao je Dragomir Petronijević, član Gradskog veća. 

Danijela Marković, pomoćnica sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, koja je i sekretar Saveta za prava deteta, naglasila je da predškolska utanova nije mesto gde se deca upisuju da bi se čuvala, već da je vrtić mesto u kome deca žive, rastu i razvijaju se. 

"Planiranje predškolskog obrazovanja i vaspitanja je zajednički zadatak svih aktera, pa je neophodna intersektorska saradnja na svim nivoima. Odgovornost odraslih je da stvorimo bolje uslove u kojima će rasti naša deca kako bi bila srećna i zadovoljna", istakla je Danijela Marković i pozvala prisutne da se priključe radnoj grupi radi izrade strateškog dokumenta o kome će se diskutovati u narednih mesec dana. 

Lidija Hutović, direktorka PU „Čika Jova Zmaj”, u ime svih direktora predškolskih ustanova čiji je osnivač Grad Beograd rekla je da je važna povezanost svih aktera u lokalnoj zajednici kako bi se pružila adekvatna podrška deci u njihovom razvoju i odrastanju.

"Jedna od važnih činjenica jeste ta da ukoliko se u ranom razvoju ulože resursi, biće znatna ušteda za kasnije funkcionisanje sistema. Ovo je bila dugo čekana prilika da se na jednom mestu okupe predstavnici prakse i nauke i da se slože oko donetih zaključaka", rekla je Lidija Hutović. 

Okruglom stolu o unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Beogradu prisustvovali su i sekretar za finansije Slobodan Milosavljević, Gordana Belamarić u ime Sekretarijata za zdravstvo, članovi Saveta za prava deteta, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici Uprave policije, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Udruženja vaspitača Grada Beograda i Udruženja medicinskih sestara, Udruženja socijalnih radnika u PU, direktori 17 predškolskih ustanova čiji je osnivač Grad Beograd, predstavnici privatnih predškolskih ustanova i predstavnici nevladinog sektora.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica