"Putujuća izložba reči" je projekat posvećen srpskom jeziku i namenjen je najširoj javnosti. Na izložbi će biti predstavljeno oko hiljadu reči i dvadesetak ilustracija. U okviru projekta sačinjena je baza jedinstvenih, novih i starih srpskih reči: zaboravljenih, manje korišćenih, lokalnih, izmišljenih, žargonskih, novih. Otvaranje izložbe je zakazano za subotu 1. novembar u 19 časova u galeriji "Uroboros", a moguće je posetiti je do 15. novembra u prostoru galerije, svakog dana od 15 do 21 čas.

Saznajte i Zašto su deca bolja u učenju stranih jezika od odraslih?

Između ostalog, posetioci izložbe će moći da otkriju i koliko to tačno postoji naziva za ovcu u srpskom jeziku, šta smo jeli pre nego što su postojale greni smit, modi i delišes jabuke, koji sve vetrovi duvaju u Srbiji, ko su to bratučed, surdepač i šurnjaja, ko su sededžika, zvezdobroj i mizoljče, na kakvim su (slatkim) mukama prevodioci fantastične književnosti

Pogledajte i Ako želite pametnije dete, pomozite mu da nauči dva jezika


Foto: PROMO

Reči su na izložbi predstavljene u grupama, tako da omogućavaju posetiocima izložbe da osete i otkriju ona mesta na kojima je srpski jezik živ, kreativan i svež: priroda i odnos sa prirodom, porodični odnosi, karakterne osobine ljudi, hrana, igre, izmišljenice i kreativna upotreba jezika. Prikupljene reči poslužile su kao inspiracija umetnicima čiji su radovi postali deo izložbe.

Takođe, posetioci izložbe se pozivaju da doprinesu proširenju baze reči, ostavljajući na izložbi reči iz svog rodnog kraja, reči kojih se sećaju iz detinjstva ili nove reči, za koje su nedavno saznali. Prikupljene reči postaće deo sledećeg izdanja "Putujuće izložbe reči". Prikazivanje Putujuće izložbe reči u beogradskoj galeriji "Uroboros" čini prvu fazu projekta, a namera je da u sledećoj fazi ova izložba gostuje u različitim sredinama u Srbiji: prikazujući prikupljene i sakupljajući nove reči.

Pogledajte i Kristijan Bejl želi da njegovi mališani nauče srpski jezik

"Različitost, jedinstvenost ubrzano nestaje sa planete. Na globalnom, svetskom nivou dolazi do ujednačavanja kultura, načina života, jezika. Jezik, kao jedan od glavnih nosilaca nematerijalne kulturne baštine, direktno odražava stanje duha naroda koji ga govori. Sasvim je očekivano da srpski jezik, kao mnogi svetski jezici, preuzima pasivnu ulogu i da njegova stvaralačka moć slabi. Ovaj projekat je jedan od načina obnavljanje veze sa stvaralačkom moći srpskog jezika kroz istraživanje, prikupljanje, ilustrovanje lokalizama, arhaizama, žargona, izmišljenica, novih reči", istakla je autorka izložbe Milja Vuković, istoričar umetnosti.

Deo izložbe predstavlju i umetnički radovi grafičkih dizajnera Radomira Vukovića i Nikole Puzigaće, ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, slikarki Dunje Jung i Simonide Radonjić, strip autora Alekse Gajića, Reciklama nakita, muzičkog trija Trojica, fotografa Zorana Kokanovića i foto-kolektiva Kamerades.

U okviru izložbe, u prostoru galerije "Uroboros", biće organizovana i Mala jezička radionica (u subotu 8. novembra u 16.30 časova, namenjena deci uzrasta od 6 do 10 godina) i tribina  "Bisage u atačmentu", (u sredu 12. novembra u 20 č), na kojoj će govoriti Pavle Ćosić, lingvista i Mila Tucović, diplomirani psiholog.

Organizator izložbe je udruženje In Akt, koje se bavi razvijanjem dijaloga između umetnosti, kulture, društvenog razvoja i obrazovanja kroz inventivne, interdisciplinarne projekte. Izložba je realizovana uz stručnu pomoć profesora srpske književnosti, prevodilaca i bibliotekara, a sufinansiralo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, putem redovnog godišnjeg Konkursa za sufinansiranje i finansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa, kao i donatori.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.