Čuvena studija "Hiljadu porodica", koja je započeta u Njukaslu 1947. godine i još uvek traje, delom se odnosi i na upravo ovaj zdravstveni problem, kako prenosi Daily Mail. Naime, naučnici koji su deo ove studije počeli su praćenjem opšteg zdravstvenog stanja, rasta i razvoja 1,142 odojčeta, a učesnici istraživanja su danas u šezdesetim godinama.

Pogledajte i Najbolji način za lečenje infekcije uha kod dece

Rezultati ove dugotrajne studije pokazali su da čak četvrtina učesnika koji su kao deca patili od infekcija uha danas ima probleme sa sluhom.

"Naši nalazi pokazali su da oni koji su imali probleme s infekcijama pate od gubitka u sedmoj deceniji života", istakao je dr Mark Pirs, autor studije iz Zdravstvenog i društvneog instituta i objasnio da je upravo iz tog razloga važno pažljivo lečiti infekcije ušiju kod mališana.

Pogledajte i Infekcija ušiju kod dece: Kapi korisnije od antibiotika!

"Gubitak sluha pogađa jednu od šest osoba u Velikoj Britaniji, a prečesto se smatra samo još jednim znakom starenja", rekao je dr Ralf Holm, načelnik Odeljenja za biomedicinska istraživanja Akcije protiv gubitka sluha.

Stručnjaci dodaju da gubtiak sluha u kasnijem toku života mogu izazvati i drugi zdravstvei problemi u detinjstvu, poput upale krajnika i bronhitisa koji se ponavljao u prvoj godini života.

Pogledajte i Prenatalni razvoj sluha: Mama, ja te čujem

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.