Fetus čuje i reaguje na zvuk već od 16. nedelje, a aktivno sluša već u 24. nedelji, zbog čega je poželjno već u prvim mesecima trudnoće puštati muziku svom mališanu. Stručnjaci su otkrili i da od 25. nedelje dete poskakuje u ritmu kada sluša muziku, a bebe umiruje zvuk vode jer ih podseća na zvukove koje su slušali u majčinoj utrobi. 

Pogledajte i Muzikoterapija u trudnoći

Muzikolog i psihoterapeut Žizel Vitvel već 20 godina proučava uticaj muzike na prenatalni razvoj dece. Mnoga istraživanja dokazala su da uspavanke povoljno deluju na fetus jer pevanje ima jači i bogatiji spektar od govora. 

Kao primer štetnog uticaja buke na fetus terapeutkinja Žizel Vitvel navodi ženu koja je u sedmom mesecu trudnoće u zoo-vrtu prisustvovala hranjenju lavova. Zbog glasne rike fetus je reagovao jakim udarcima zbog kojih je ženi pozlilo. U sedmoj godini života, tom detetu je dijagnostikovan blaži poremećaj sluha i strah od lavova i sličnih životinja.

Kao dokaz da fetus čuje muziku, stručnjaci navode da novorođenčad više vole melodiju koju je majka pevala tokom trudnoće, nego neke nove melodije koje im peva kasnije. 

Pogledajte i Muzika i ples za dobrobit vaše bebe

Poznati britanski violinista Jegudi Menuhin tvrdi tako da svoj talent duguje roditeljima koji su mu pevali i svirali pre nego što se rodio. 

Psiholog Peter Heper otkrio je da bebe pamte i muziku iz sapunica koje su majke gledale tokom trudnoće. Novorođenčad reaguju na nju ubrzanim otkucajima srca i živahnijim stanjem. 

Pogledajte i Vreme je za muzičko buđenje! (VIDEO)

Zbog svega toga, stručnjaci tvrde da prenatalna izloženost muzici bebama pomaže u psihičkom, emotivnom, intelektualnom i duhovnom razvoju, piše B92.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.