Kako prenosi portal "24 sata", predsednik Privremene uprave Beograda Siniša Mali izjavio je da glavni grad još od 2012. ne finansira VTO, a da je novac koji je bio rezervisan za drugi pokušaj žena koje su već majke iz ovog procesa preusmeren.

"U Beogradu ove godine Privremeni organ nije ukinuo finansiranje projekta vantelesne oplodnje, jer ovaj projekat zapravo nije finansiran ni 2013, kada je u Beogradu na vlasti bila upravo stranka koja danas širi dezinformacije", rekao je Mali i naglasio da Beograd ne finansira vantelesno oplodnju od januara prošle godine:

"Grad nema gde ni da finansira bilo koji pokušaj vantelesne oplodnje jer su kapaciteti na raspolaganju Fonda. Dakle, nije problem u volji grada, niti u sredstvima, već u kapacitetima koje ima Srbija", otkrio je Siniša Mali.

Od 2010. godine Beograd je finansirao drugi pokušaj VTO, od 2012. treći, a potom je država preuzela ovaj program. Međutim, bivša gradska vlast je 2013. obećala da će i parovi koji su putem procesa VTO već jednom postali roditelji imati priliku da besplatno prošire porodicu, za šta je izdvojeno trideset miliona dinara.

Ipak, po proceni Republičke komisije Ministarstva zdravlja, ova finansijska sredstva su preusmerena na razvoj skrininga i opremanje zdravstvenih ustanova.

Inače, kako list "24 sata" navodi, Grad je do sada potrošio oko osamdeset miliona dinara na procese VTO, odnosno urađeno je 196 postupaka, nakon čega je rođeno 96 beba (od čega je 68-oro dece rođeno iz drugog, a 28 iz trećeg pokušaja).