Izvor: RTS

Izmene Zakona o udžbenicima koje od početka februara čekaju usvajanje u parlamentu dočekaće početak rada novog parlamentarnog saziva. Stručnjaci i izdavači su svakako za promenu važećih rešenja, ali imaju primedbe i na predložene promene Zakona, za koje smatraju da ih treba ispraviti podzakonskim aktima.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radulović smatra da deca imaju previše udžbenika.

"Za decu u prvom razredu osnovne škole, nastavnici bi morali da vrše selekciju. Dete jadno više ne može da vuče onu torbu", kaže Desanka Radunović.

Zavod za udžbenike ima posebne primedbe, jer Zakon samo njih obavezuje niskotiražnim izdanjima i izdanjima na jezicima nacionalnih zajednica.

"Ova liberalizacija sa potpuno slabim uslovima za licencu, ili skoro nepostojećim, omogućava da svaki punoletni građanin Republike Srbije bude izdavač. Jedini uslov jeste da ima prijatelja sa visokom spremom da mu bude urednik, jer on ne mora da bude zaposlen", objašnjava Miloljub Albijanić, direktor i glavni urednik Zavoda za udžbenike.

Da su uslovi za izdavanje udžbenika posebno blagi, priznaje i Ministarstvo prosvete.

"U novim predlozima Zakona imate priliku da predložite oštrije uslove ukoliko želite da tržište bude, na neki način, uže", kaže pomoćnik ministra prosvete Vesna Fila.

Tržište udžbenika u Srbiji vredno je devedeset miliona evra i za njega se takmiče i državni i privatni izdavači.

"Danas imamo 70 licenciranih izdavača, i s pravom možemo postaviti pitanje da li taj kvantitet ne samo onih sa licencama A nego i licencama B i C, odmah podrazumeva i pomeranje u kvalitetu", smatra Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.