Izvor: Večernje novosti, CBS News

Praksa ostavljanja beba u kutijama specijalno postavljenim za tu namenu postoji u državama širom Evopre - u Nemačkoj postoji 99 kutija, Poljskoj 45, dok u ostalim zemljama njihov broj opada. One sadrže ćebence koje greje dete, a neretko i pismo sa brojem telefona koji mogu pozvati oni koji se predomisle.

Jedna od glavnih kritika ove prakse dolazi iz Komiteta za dečija prava Ujedinjenih nacija. Naime, ovo ozbiljno ugrožava prava deteta i majki koje su podstaknute da rađaju u rizičnim uslovima pre nego da odu u bolnicu. Takođe, u nekim zemljama, npr. u Mađarskoj, zakonska regulativa predviđa da je potpuno legalno ostaviti bebu u kutiji, ali je napuštanje deteta na bilo kom drugom mestu krivično delo.

"Ovo je veoma, veoma opasna situacija jer ne štitimo ni bebe ni žene, već praktično poručujemo ljudima da napuste svoju decu", objašnjava dr Marija Hercog iz Komiteta.

Takođe, kontroverzno pitanje je i anonimnost, odnosno činjenica da se ne zna ko je tačno ostavio dete. Psihologa Kevin Braun sa Univerziteta u Notingemu kaže da istraživanja u Mađarskoj pokazuju da bebe često ostavljaju rođaci, makroi, očevi i očusi. Uglavnom se ne zna da li je majka pristala na to, tj. da li su i njena prava ugrožena.

Glavni kontraargument pristalica sistema kutija je veoma značajan: topla kutija je daleko sigurnije mesto za napušteno dete nego hladna i nebezbedna javna mesta, što tvrdi i Stefani Voleprt, jedna od organizatorki ovog sistema u Nemačkoj. Dr Džordž Kandif koji je organizovao sličan progam pod imenom "Kolevka za anđela" kaže da će ljudi uvek napuštati bebe, postojale kutije ili ne.

"Ako uspemo da spasimo bar jedno dete, smatraću program uspešnim, čak iako ne znamo ko su roditelji", izjavio je Kandif.