Trudnoća je lepa, ali simptomi koji je ponekad prate i nisu baš toliko lepi. Jedan od simptoma koji se često javlja kod budućih majki je glavobolja, a evo šta o tome treba da znate.

Glavobolje u trudnoći su česte, naročito u ranoj trudnoći i najčešće nisu razlog za brigu.

"Trudnoća je period radosti i iščekivanja, ali mogu da se jave i razne fizičke neprijatnosti, uključujući glavobolje. Intenzitet i učestalost glavobolja u trudnoći može da varira", kaže ginekolog-akušer dr Šazija Malik.

Uzroci glavobolja u trudnoći

"Glavobolje u trudnoći mogu da budu uzrokovane različitim faktorima, koji uključuju hormonske promene, povećanu količinu krvi u krvotoku, promene krvnog pritiska, stres, umor, dehidraciju i glad", kaže doktorka Semija Aziz, dodajući da okidači mogu da budu i jaki miris, svetla, određena hrana ili manjak sna.

"Glavobolje koje se javljaju u ranoj trudnoći su uglavnom izazvane naglim porastom hormona. Drugi simptomi koji se povezuju sa trudnoćom, poput jutarnjih mučnina i umora, koji dovode do dehidracije, mogu takođe da dovedu i do glavobolje", kaže dr Aziz.

Šta pomaže kada trudnice imaju glavobolje

Dr Malik ističe da možda nije moguće potpuno sprečiti glavobolje u trudnoći, ali da neke strategije mogu da pomognu da se javljaju ređe ili da budu blaže.

Unosite dovoljno vode – to je važno uopšteno za zdravlje trudnice i bebe, ali takođe može da pomogne i kada su u pitanju glavobolje, piše goodto.com.

Jedite izbalansirane obroke – to znači da jedete zdravo i redovno kako bi šećer u krvi bio stabilan jer i to može da utiče na glavobolje.

Smanjite stres – verovatno ne možete potpuno da ga izbegnete, ali zato koristite neke tehnike opuštanja koje će vam pomoći da otpustite deo nagomilanog stresa.

Dovoljno spavajte – odmor je važan u trudnoći, a predah u tamnoj, mračnoj prostoriji može da ublaži simptome glavobolje. Svakako, važno je da spavate redovno i dovoljno.

Identifikujte okidače – obratite pažnju na to da li vam neka hrana smeta, jaki mirisi ili svetla smetaju i pokušajte da ih izbegavate.

Koristite hladne obloge – Dr Aziz savetuje da stavite hladne obloge na čelo ili vrat kako biste uglažili glavobolju u trudnoći.

Ako ništa od navedenog ne pomaže da ublažite glavobolje, potražite savet lekara i nikako ne uzimajte lekove na svoju ruku.

Kada glavobolja u trudnoći ukazuje na nešto ozbiljnije

Glavobolje u trudnoći najčešće nisu razlog za brigu, ali ponekad mogu da ukažu na nešto ozbiljnije.

"Ako vas nešto brine i glavobolja je jaka, uporna ili praćena simptomima poput zamagljenog vida, vrtoglavice, oticanja ekstremiteta ili povišenog krvnog pritiska, ako ne prestaje ni uz odmor i hidrataciju, onda bi trebalo da potražite stručnu pomoć", kaže dr Aziz.

Ona dodaje da se lekaru obratite i ako uz glavobolju primetite znake konfuzije, osećaj slabosti, trnjenje tela, probleme sa govorom ili imate visoku temperaturu.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)