Bilo da se spremate za prirodan porođaj ili za carski rez, činjenica je da nikad ne možete biti potpuno spremni. Ipak, većina trudnica želi da sazna što više o onome što ih očekuje na porođaju, kako bi bile što spremnije i smirenije, pa je u tom duhu i jedna mama ispričala šta bi volela da je znala pre carskog reza.

"U prvoj trudnoći nisam ništa znala, ni o porođaju, ni o tome kako se beba neguje. Zapravo, pre nego što sam rodila sina nikad nisam menjala pelene", priznala je ova mama, dodajući da je zbog toga svu energiju usmerila na učenje o porođaju. Međutim, zbog malo amnionske tečnosti lekari su morali da je porode hitnim carskim rezom.

"Nisam bila spremna na to, uspaničila sam se jer nisam znala šta me očekuje. Par godina posle toga sam opet imala carski rez, ali sam ovog puta bila spremna. Znala sam tačno šta me čeka, posebno one stvari koje su me prvog puta uplašile, poput drhtavice nakon porođaja ili brige o rezu", kaže ova mama, otkrivajući šta bi volela da je znala pre prvog carskog reza.

1. Spinalna anestezija ne znači da ništa ne osećaš

Ova mama kaže da je prva stvar koja ju je izbezumila na prvom carskom rezu to što je, iako je primila spinalnu anesteziju, osećala nešto.

"Mogla sam da mrdam svoje prste i da osetim gde su tačno ruke doktora. Bol, naravno, nisam osećala. Tokom drugog porođaja, lekar je testirao da li išta osećam"

2. Drhtavica je normalna

Kada je rodila svoje prvo dete carskim rezom, telo ove mame je, kako kaže, počelo nekontrolisano da se trese.

"Anesteziolog me je držao za ruku i rekao mi da je to potpuno normalno. Ovo se često dešava usled hormonskih promena koje se dešavaju u telu. Imala sam i mučninu, takođe".

3. Nakon operacije se nosi kateter

Ova mama kaže da nije znala da se kateter nosi nakon porođaja carskim rezom u spinalnoj anesteziji.

"Iznenadila me je sestra kada je došla da me podigne i usput isprazni kateter koji je bio sa strane mog kreveta. Nisam ni primetila kad su ga postavili, ali njegovo skidanje nije nimalo prijatno".

4. Spavanje u bolnici je teško

Mama kaže da pored bolova koje je osećala posle carskog reza, nije mogla da spava ni zbog čestih provera od strane lekara i sestara, kao i donošenja bebe.

"Retko kada sam imala vremena da odspavam", priznala je.

5. Posle carskog reza ne može da se jede

"Mnogo sam slušala o prvom obroku posle porođaja, čak sam bila i veoma uzbuđena zbog svega što ću pojesti tada. Ipak, nisam mogla da jedem 12 sati posle, a nakon toga sam dobila bolnički obrok".

6. Odlazak u toalet može da bude neprijatan

Pražnjenje creva, naročito prvo pražnjenje creva nakon porođaja, nije prijatno iskustvo, bez obzira na vrstu porođaja.

"Ja sam imala osećaj da će mi pući šavovi i to je trajalo nekoliko nedelja", rekla je ova mama, dodajući da je svaki porođaj drugačiji i da žene imaju različita iskustva.

"Ipak, neke stvari bih volela da sam znala pre carskog reza, kako bih bila spremnija", poručila je na kraju.

BONUS VIDEO:

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama

(Yumama/N. Z.)