Jako je važno da ishrana tokom trudnoće bude pravilna i zdrava, kako bi trudnica unosila sve potrebne sastojke za razvoj bebe. Postoje namirnice sa kojima treba biti naročito pažljiv jer se mogu negativno odraziti na trudnoću.

Evo deset sastojka na koje bi trebalo da obratite pažnju:

1. Nepasterizovani mlečni proizvodi

Mekani sirevi kao što su feta, koziji sir, bri, kamember, plavi sir i meksički sir prave se od nepasterizovanog mleka, pa mogu da sadrže bakteriju listeriju.

Infekcija listerijom može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja. Ovo ne znači da morate potpuno da izbacite sireve iz ishrane tokom trudnoće već samo da obratite pažnju da li su napravljeni od pasterizovanog mleka.

2. Sirovo meso i mesne prerađevine

Kao i sa mekanim sirevima, treba biti vrlo oprezan i sa sirovim mesom jer mogu takođe da sadrže bakteriju listeriju. Ova bakterija može da preživi vrlo niske temperature pa budite oprezni čak i sa mesom koje je stajalo u hladnjačama. Ipak, piletina koja je nedavno ispečena ili skuvana je dobra za jelo, jer će toplota ubiti sve štetne bakterije. Izbegavajte takođe mesne prerađevine kao što su viršle, kobasice, paštete i šunku.

PageBreak

3. Opezno sa sušijem

Postoji šansa da sirova riba sadrži bakterije ili mikrobe koji mogu izazvati trovanje, a ukoliko se zarazite parazitom, tretiranje trovanja je jako kompikovano i otežano u trudnoći. Preskočite rolnice sušija, rolnice pravljene od kuvane ribe već su sigurnije.

4. Morska hrana

U trudnoći treba da jedete ribu, ali određene vrste. One velike, kao što su morski pas, sabljarka, kralj skuša, bakalar, odresci tune kao i konzervirana bela Albakor tunjevina, uglavnom sadrže visok nivo žive koji prolazi kroz placentu i može biti posebno štetan za razvoj bebinog nervnog sistema. Budite pažljivi i sa ribama koje žive u rekama, potocima i jezerima jer mogu biti zaražene bakterijama i hemikalijama, kao i sa zamrznutom dimljenom  morskom hranom (losos, pastrmka, bela riba). Zamrznuta morska hrana bezbedna je samo u obliku kuvanog obroka. Takođe, morski plodovi kao što su npr. školjke mogu biti zaražene koliformnom bakterijom i salmonelom. Konzerviranu tunjevinu ne bi trebalo da jedete više od jednom nedeljno.

PageBreak

5. Sirova ili nedovoljno pečena jaja

Hranu koja sadrži sirova jaja, ili nedovoljno pečena jaja treba izbegavati jer može biti zaražena salmonelom kao npr. preliv za Cezar salatu ili neke vrste sladoleda. Ono što vam nije naškodilo nekada ne znači da neće sada kada ste u drugom stanju. Samo se uverite da ste jaje dobro skuvali i možete ga jesti. Jaja su odličan izvor proteina i hranljivih sastojaka koji poboljšavaju fetalni razvoj i sprečavaju nastanak određenih urođenih mana.

6. Prezačinjena hrana

Prezačinjena hrana neće naškoditi bebi koliko vama može zadati veliku gorušicu koju inače imate tokom trudnoće.

PageBreak

7. Biljni čajevi

Neki čajevi mogu da imaju lekovita dejstva, baš kao i lekovi pa lekari zbog predostrožnosti savetuju oprez. Nisu sve biljke nesigurne u toku trudnoće, šolja ili dve blage nane ili voćni čajevi su potpuno uredu. Čajevi koji sadrže kofein, kao što su zeleni i crni čaj, nisu preporučljivi u trudnoći.

8. Veštački zaslađivač-saharin

Eksperti savetuju izbegavanje konzumiranja saharina jer za razliku od drugih veštačkih zaslađivača, može da prođe kroz placentu. Preporučuje se izbegavanje samo radi predostrožnosti. On prosto nije najzdravije rešenje.

PageBreak

9. Kafa

Neka istraživanja pokazuju da mnogo kofeina (smatra se više od dve do tri šolje dnevno) podiže rizik od pobačaja. Takođe je povezan sa prevremenim porođajem i niskom porođajnom težinom. Pokušajte da ograničite unos kofeina - šolja kafe dnevno je potpuno uredu. Međutim, jačina kafe varira u zavisnosti od toga gde je pijete, jer su kafe koje kupujete u kafićima verovatno mnogo jače od onih koje pravite kod kuće. Standard bi trebalo da bude oko 100 miligrama kafe za jednu regularnu šolju.

10. Alkoholna pića

Dobro utvrđena činjenica jeste da konzumiranje alkohola tokom trudnoće može ozbiljno naškoditi bebi, ali još uvek nije dokazano koliko je štetan. Alkohol prolazi kroz placentu tako da vaša beba pije isto što i vi. Zato što nije utvrđeno koja je to količina alkohola koja bi naškodila bebi najbolje je reći da se uopšte ne konzumira.

Bojana Rogić