Glavobolje su česte tokom trudnoće i u većini slučajeva su potpuno bezopasne. Međutim, glavobolje koje se javljaju iznenada i počnu tokom druge polovine trudnoće, mogu da budu znak preeklampsije, što je stanje u trudnoći koje zahteva medicinsku pomoć.

Preeklampsija je komplikacija vezana za trudnoću koja može dovesti do visokog krvnog pritiska, a u težim slučajevima i do oštećenja organa. Obično počinje nakon 20. nedelje trudnoće, a ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih posledica.

Najefikasnije rešenje je porođaj, ali to može da bude problem ako do preeklampsije dođe rano u trudnoći jer bebi treba vremena da sazri i da bude spremna za život van materice.

Šta uzrokuje glavobolje u trudnoći?

Oko devete nedelje trudnoće možete očekivati veće glavobolje jer se tada povećava volumen krvi i hormona, ali može se desiti i u bilo kom trenutku trudnoće. Mnoge trudnice se žale da su osetile glavobolju kakvu nikada ranije nisu iskusile.

Mogu se javljati samo na jednoj strani glave, sinusima ili na obe strane, evo šta sve može biti njen uzrok:

Sinusni pritisak

Povećan volumen krvi tokom trudnoće može da poveća i pritisak na sinuse, što dovodi do sinusne glavobolje.

Isprekidano spavanje

Ako ne spavate dovoljno, povećavate šanse da imate glavobolje.

Dehidratacija

Mučnine povezane sa trudnoćom mogu da spreče trudnice da piju dovoljno vode, a samim tim povećavaju i rizik od glavobolja povezanih sa dehidratacijom.

Trudnica, piće
Shutterstock Trudnica pije vodu sa voćem

Glad

Zbog toga što je vašem telu potrebno da unesete više kalorija, možete doživeti napade gladi i nizak nivo šećera u krvi koji može da izazove glavobolju.

Hormonske promene

Zbog promene hormona u telu, možete osetiti migrene tokom trudnoće.

Pritisak na ramenima i vratu

Povećanje telesne težine i promene na telu mogu da povećaju pritisak na ramenima i vratu, a ta napetost može da izazove glavobolje.

Odvikavanje od kofeina

Ukoliko ste ljubitelj kafe i drugih napitaka sa kofeinom, u trudnoći je najbolje da odustanete od njih ili smanjite na minimum. Međutim, nemojte da se iznenadite ako zbog toga osetite glavobolje i umor.

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak povezan sa preeklampsijom takođe može da izazove glavobolje, uglavnom nakon 22. nedelje. Ako osetite iznenadne bolove u glavi, kakve ranije nikada niste, odmah se obratite svom lekaru.

Nizak pritisak, pritisak, trudnoća, trudnica
Shutterstock Trudnica meri pritisak

Kako mogu da se rešim glavobolje u trudnoći?

Prvo pokušajte da otkrijete uzrok svoje glavobolje jer ćete na taj način brže naći rešenje. U svakom slučaju, neke stvari mogu pomoći pri svakoj glavobolji, bezobzira na uzrok:

Pijte vodu

Kad god osetite glavobolju, popijte veliku čašu vode. Ovo vam može pružiti veliko olakšanje, posebno kod glavobolje izazvane dehidratacijom.

Odmorite u mračnoj i tihoj prostoriji

Odmor može da smanji napetost i prekine glavobolju. Dok se odmarate, važno je da izbegavate da gledate u ekran.

Tople i hladne obloge

Tople i hladne obloge mogu da opuste mišiće glave i vrata. Probajte šta vam je efikasnije i pokušajte da na taj način smanjite glavobolju koja je izazvana napetošću mišića.

Masaža glave i vrata

Masaža može da vam pomogne u ublažavanju glavobolje jer poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže vam da se opustite.

Trudnica, glavobolja, suze, bol
Shutterstock Trudnica sa jakim glavoboljama

Kada treba da se obratim lekaru?

Tokom trećeg tromesečja, rizik od preeklampsije raste. Ako osetite promene u vidu ili vidite pege, odmah pozovite lekara jer to može da bude znak preeklampsije.

Uz proveru krvnog pritiska, može se uraditi i test urina koji će pokazati da li ima razloga za brigu. Ako nemate preeklampsiju, vaš lekar može uraditi dalja ispitivanja ili vam dati terapiju koja je bezbedna za vaš period trudnoće.

(Yumama)