Ako ste trudni i patite od visokog krvnog pritiska, sa svojim lekarom ćete obavezno da razgovarate o rizicima i lečenju, kao i ako vam se prvi put utvrdi ovo stanje tokom trudnoće.

Šta je visok krvni pritisak

Postoje 3 nivoa hipertenzije:

  • blaži – krvni pritisak između 140/90 mmHg redovno se proverava ali obično ne zahteva lečenje
  • umeren – krvni pritisak između 150/100 mmHg
  • teži - krvni pritisak od 160/110 mmHg ili više

Ako već uzimate lekove za visok krvni pritisak

Ako već uzimate lekove za snižavanje krvnog pritiska i želite da pokušate da dobijete bebu, prvo razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse ili specijalistom. Verovatno će da vas prebaci na drugi lek pre nego što zatrudnite. Ako saznate da ste već trudni, odmah obavestite svog lekara zbog eventualne promene leka što je pre moguće. Neki lekovi za visok krvni pritisak možda nisu bezbedni za uzimanje kada ste trudni. Oni mogu da smanje dotok krvi u placentu i bebu ili utiču na fetus na druge načine.

Kontrole i terapija

Važno je da vas  lekar pažljivo prati tokom trudnoće kako biste bili sigurni da visok krvni pritisak ne utiče na rast bebe i da proveri da li postoji stanje koje se zove preeklampsija. Obavezno idite na sve svoje kontrole. Lekar ili babica će da vam izmeri krvni pritisak i proveri proteine u urinu. Posle 20. nedelja trudnoće, možda će vam biti ponuđen PlGF (placentalni faktor rasta) test da biste isključili preeklampsiju.

Tokom prve polovine trudnoće, krvni pritisak žene ima tendenciju pada. To znači da ćete možda moći da prestanete da uzimate lek na neko vreme. Ali ovo treba može da se uradi samo pod nadzorom lekara.

Šta možete da promenite da biste smanjile pritisak

Održavanje neke fizičke aktivnosti svaki dan, kao što su hodanje ili plivanje, može pomoći da vam krvni pritisak bude u normali. Uravnotežena ishrana i mali unos soli utiču na smanjenje krvnog pritiska. Nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da su dodaci ishrani – kao što su magnezijum, folna kiselina ili riblje ulje – efikasni u prevenciji visokog krvnog pritiska.

Preeklampsija

Preeklampsija je stanje koje pogađa neke trudnice, obično nakon 20. nedelja. To je problem sa placentom koji obično uzrokuje porast krvnog pritiska. Ako se ne leči, preeklampsija može biti opasna za vas i bebu. Preeklampsija je češća ako ste imali visok krvni pritisak pre trudnoće, ako ste imali preeklampsiju u prethodnoj trudnoći ili ako imate porodičnu istoriju da su je vaše majka ili sestra imale. Iako možete da se osećate dobro ako imate visok krvni pritisak, važno je da idete na redovne preglede kako biste ga proverili kao i urin.

Porođaj

Ako ste tokom trudnoće uzimale lekove za kontrolu krvnog pritiska, verovatno ćete nastavite da ih uzimate i tokom porođaja. Kada imate blagu ili umerenu hipertenziju, vaš krvni pritisak se prati svaki sat tokom porođaja. Sve dok ostaje unutar kontrolisanog nivoa, trebalo bi da možete da se porodite prirodno, vaginalnim porođajem.

Ako imate tešku hipertenziju, krvni pritisak će vam se pratiti svakih 15 do 30 minuta tokom porođaja. Vaši lekari takođe mogu da preporuče porođaj pomoću klešta, vakuma ili carskim rezom. I nakon porođaja, krvni pritisak će se pomno pratiti. Ako ste imali hipertenziju pre nego što ste zatrudneli, dolazite na kontrolu 2 nedelje nakon rođenja bebe.

Pregledi nakon porođaja

Ako ste razvili hipertenziju dok ste bili trudni i još uvek uzimate lekove nakon porođaja, trebalo bi da vam se ponudi pregled kod lekara 2 nedelje nakon što ste prešli sa bolničke nege na kućnu. Ovo je uobičajena procedura da bi se proverilo da li je potrebno da se vaša terapija promeni ili prekine. Svim ženama sa hipertenzijom u trudnoći preporučuje se i pregled kod lekara opšte prakse ili specijaliste 6 do 8 nedelja nakon rođenja bebe. To je kontrola baš za vaš krvni pritisak i odvojen je od 6-nedeljne postnatalne kontrole.

Dojenje

Trebalo bi da možete da dojite nesmetano čak i ako uzimate lek za hipertenziju. Lekovi za hipertenziju mogu proći u majčino mleko. Većina dovodi do veoma niskog nivoa u majčinom mleku, a količina koju bebe unose je veoma mala. Razgovarajte sa babicom ili doktorom o dojenju ako uzimate ove lekove.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon