Redovni lekarski pregledi u trudnoći važni su kako bi se sprečile komplikacije koje mogu da budu opasne po majku i po bebu. Preeklampsija je jedna od komplikacija koje mogu da se jave, a o tome je govorila specijalista ginekologije i akušerstva dr Nataša Karadžov Orlić iz GAK "Narodni front" u emisiji 150 minuta na TV Prva.

"Preeklampsija je multisistemsko oboljenje od kojeg obolevaju i majka i plod. Ona u našoj poupulaciji nije toliko široko rasprostranjena, incidenca pojavljivanje je negde tri do četiri odsto. U nekim zemljama Evrope se javlja i do osam odsto. Vezana je za podneblje, za ishranu, za način kontrolisanja, za gojaznost kao jedan od faktora rizika", rekla je dr Karadžov Orli, dodajući da su promene u načinu života i ishrane doprineli češćoj pojavi preeklampsije.

Takođe, kaže da doprinosi i to što žene kasnije ostaju u drugom stanju, pa ulaze u trudnoću sa nekim komorbiditetima. Dr Karadžov Orlić je objasnila i koje trudnice spadaju u rizične grupe.

"Postoje neke rizične grupe kod kojih se preeklampsija češće javlja, svakako kod žena starije životne dobi, preko 40 godina koje već imaju neku hipertenziju, oboljenje bubrega ili imaju šećer. Naravno, može se javiti i kod mladih žena koje naglo dobiju više kilograma odjednom u ranoj trudnoći. Javlja se i ako je razmak između trudnoća veći od deset godina, sve su to faktori rizika za ispoljavanje bolesti".

Simptomi preeklampsije

Doktorka je otkrila i koji su simptomi preeklampsije, te kada bi trudnice trebalo da se jave lekaru.

"Preeklampsija se manifestuje skokom krvnog pritiska, oticanjem, kad se pojavi glavobolja to je već neki kasniji znak. U svakom slučaju, sa skokom pritiska, zujanjem u ušima, neprijatnosti, savet je da se trudnica odmah javi u dom zdravlja kod ginekologa gde će joj se izmeriti pritisak i odrediti terapiju".

Ono što je važno je da postoji i prevencija od ove komplikacije u trudnoći.

"Može se prevenirati, to je veoma bitno i postoje sada metode skrininga. Vezane su za prvi trimestar trudnoće, u periodu kada se radi čuveni dabl test, kod trudnica koje imaju povišen rizik, sve to ide naravno na uput. Radi se u poslepodnevnim časovima jer uglavnom su trudnice u tom periodu, u ranoj trudnoći vezane za radno mesto, za posao. Ništa se ne gubi, radi se preko sistema zdravstvene zaštite, sve trudnice koje imaju jedan od pobrojanih faktora rizika mogu da se jave na našu kliniku da se uradi skrining na preeklampsiju", rekla je dr Karadžov Orlić, pa objasnila šta se dešava ukoliko se utvrdi da trudnica ima predispozicije za preeklampsiju.

"Ako se pokaže da trudnica ima povišen rizik za oboljenje biće joj uključena profilaktička terapija i ući će u sistem praćenja takve trudnoće, biće joj zakazivani pregledi u određenim vremenskim intervalima, eventualno i hospitalizacija ako to bude potrebno. Ono što je bitno da u stvari preeklampsija i ako se javi, javi se kasnije kada je mnogo bolji ishod, javi se u mnogo blažoj formi kada je za trudnicu i plod bolji rezultat".

Koliko je opasna preeklampsija

Doktorka je objasnila i ko je ugroženiji preeklampsijom – mama ili beba.

"Ugroženi su različito trudnica i plod, kod majke ako se preeklampsija neadekvatno leči može doći do eklamptičnog napada, a kod bebe neadekvatna ishrana, zaostajanje u rastu i svakako pošto takva trudnoća ne dolazi do termina, prevremeni porođaj sa svim onim što prevremeni porođaj nosi".

Dr Karadžov Orlić je pojasnila i koliko se često dešava da zbog komplikacija izazvanih preeklampsijom treba prekinuti trudnoću.

"To sve zavisi kada se javila, da li nam se dovoljno rano javila takva trudnica ili se javila već u drugom trimestru kad su manifestacije oboljenja postale jasne i kada je jasno da takva trudnoća neće doći do kraja, nego u zavisnosti od toga da li se pogoršava stanje majke ili stanje ploda moraćemo da završavamo trudnoću".

Lečenje preeklampsije

Ginekolog je objasnila i kako se leči preeklampsija.

"Uključujemo antihipertenzive na strani majke, a radi preveniranja prevremenog porođaja bebu na neki način pripremamo za raniji porođaj, utičemo na njenu zrelost maturacijom pluća i na taj način u stvari pratimo kroz biohemijske analize, kroz svakodnevno rađenje ultrazvuka pratimo i majku i bebu. Po potrebi uključujemo i druge specijaliste, endokrinologe ako je neophodno, tako da jedan veliki broj lekara brine o trudnici koja ima preeklampsiju".

Doktorka je rekla da preeklampsija uglavnom ostavlja posledice, najčešće su to stalna hipertenzija, kardiovaskularni poremećaj, a objasnila je i da li žena koja je u prvoj trudnoći imala preeklampsiju u narednoj ima veći rizik.

"U principu takva žena je pod rizikom i spada u grupu visokog rizika da joj se preeklampsija ponovi, tako da i za nju bi bio idealan skrining, pa intenzivno praćenje u nekoj od tercijarnih ustanova", zaključila je.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)