Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČESTA BOLEST U TRUDNOĆI MOŽE DA BUDE JAKO OPASNA ZA DETE KASNIJE U ŽIVOTU: Nikako nemojte da ignorišete ove simptome

Autor Sandra Krstanović

Mnogo puta ste čuli upozorenja za visok krvni pritisak u trudnoći, evo još jedan razlog više da ovaj zdravstveni problem nikako ne ignorišete.

 Trudnica, bol, kontrakcije Izvor: Shutterstock

Novo istraživanje je pokazalo da povišeni pritisak u trudnoći, može da izazove nekoliko smrtonosnih bolesti kod dece kasnije u životu. Gestacijska hipertenzija - inače poznata kao visok krvni pritisak u trudnoći pogađa čak i do 10 odsto trudnica. Odavno je poznato da su nerođene bebe izložene ovoj vrsti hipertenzije u trudnoći izložene većem riziku po svoje zdravlje nakon rođenja.

Međutim, nova studija otkriva da deca čije su mame imale povišen pritisak u trudnoći imaju čak 26 odsto veću verovatnoću da će umreti pre 19. godine od dece koja nisu bila izložena. Ovo se pokazalo istinito čak i nakon što su naučnici uzeli u obzir faktore kao što su nivo obrazovanja, prihodi, životne navike i pušenje tokom trudnoće.

Stručnjaci su otkrili da ova deca češće umiru od probavnih, endokrinih, nutritivnih, metaboličkih i srčanih bolesti.Poremećaj krvnog pritiska kod budućih mama mogu da uključe nekoliko različitih stanja uključujući preeklampsiju, eklampsiju i hipertenziju.

 Otkucaji srca, beba, trudnica, doktor
Doktor proverava otkucaje srca bebe u stomaku
Izvor: Shutterstock

Prema rezultatima, deca čije mame su se u trudnoći borile sa eklampsijom, imaju do 188 odsto veće šanse da umru pre 19. godine. Dok bebe čije su mame imale preeklampsiju i hipertenziju imaju 29 odsto šanse da umru pre punoletstva.

Istraživanje je obuhvatilo dva miliona ljudi i sprovedeno je u cilju ispitivanja razloga za hipertenziju kod mama i rane smrti kod deca.

Simptomi gestacijske hipertenzije su:

  • glavobolja koja ne prolazi
  • otok
  • iznenadno povećanje telesne težine
  • promena vida, kao što je zamagljenost ili dvostruki vid
  • mučnina i povraćanje
  • bol u gornjem desnom delu stomaka ili bol oko stomaka
  • male količine urina

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica