Herpes je uzrokovan virusom herpes simpleksa (HSV) i može se pojaviti na različitim delovima tela; međutim, najčešće se pojavljuje ili na ustima ili genitalijama. Postoje dve vrste HSV-a, prvi je HSV-1, a drugi je HSV-2. Oralni herpes, obično u obliku čireva i plikova, groznice na licu i oko usta, prvenstveno je uzrokovan HSV-1, dok je genitalni herpes, koji ima oblik lezija oko genitalija, prvenstveno uzrokovan HSV-2. Nakon što je žena imala primarni herpes i ima ponovo herpes tokom trudnoće, rizik od prenošenja na bebu je samo oko 3%.

Pored toga, trudnice koje su zaražene HSV-om koji nije aktivan, ali je stečen tokom trudnoće takođe su pod visokim rizikom da ga prenesu na bebu. Međutim, kad god postoje vaginalne lezije koje su primarne ili ponavljajuće, rizik od prenošenja je najviše povećan kod vaginalnog porođaja. Problem sa HSV infekcijama i odojčadi je što se u većini slučajeva javlja kada majka ne zna da ima HSV i nema simptome. To je zato što se u većini slučajeva gde je poznato, preduzimaju se odgovarajući preventivni koraci kako bi se sprečilo prenošenje.

Novorođenčad i bebe takođe mogu da se zaraze HSV-1 kao rezultat bliskog kontakta sa nekim ko je zaražen ili dolaskom u kontakt sa njihovom pljuvačkom ili direktnim kontaktom koža na kožu. HSV-1 je daleko lakši od HSV-2 kod novorođenčadi i obično dovodi samo do čireva ili plikova oko usta ili usana.

Kada se novorođenče zarazi HSV-om u toku prvog meseca života, to je poznato kao neonatalni herpes ili urođeni herpes. Ova infekcija može biti veoma ozbiljna; prvenstveno kada se beba zarazi HSV-2 i sistemski je, što znači da utiče na celo telo. U većini slučajeva, kada novorođenčad ispolji simptome, skoro uvek je praćeno infekcijom. Ozbiljnost infekcije je značajno pojačana kod novorođenčadi jer im imuni sistem nije u potpunosti razvijen i zbog toga virus mnogo lakše ulazi u moždanu i kičmenu tečnost, a kada dospe, može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

Novorođenčad koja su u početku zaražena mogu da ispolje samo blage simptome, kao što su niska temperatura, loše hranjenje ili nekoliko malih plikova na koži. Ovi simptomi se mogu javiti 2.-12. dana nakon prenosa virusa. Za neke bebe, ovi simptomi će ostati blagi, ali za druge sa sistemskom infekcijom, stvari se mogu pogoršati vrlo brzo. U ovim težim slučajevima, temperatura postaje visoka, beba može da ima napade, letargija se pojavi kada beba postane premršava, a može doći do upale oka, slepila i respiratornih bolesti.

Takođe mogu biti pogođeni vitalni organi bebe kao što su pluća, bubrezi, jetra i centralni nervni sistem. Kada je jetra zahvaćena, beba će verovatno dobiti žuticu, dok kada je zahvaćen centralni nervni sistem, mogu se javiti napadi, šok i hipotermija. U najtežim slučajevima, HSV-2 može izazvati encefalitis koji uzrokuje upalu mozga i često dovodi do oštećenja mozga. Ako mislite da vaša beba doživljava bilo koji od ovih simptoma, blage ili teške, veoma je važno da odmah kontaktirate lekara da je pregleda.

Lečenje

Nažalost, ni HSV-1 ni HSV-2 se ne mogu izlečiti. Umesto toga, oni se mogu samo zalečiti i ublažiti. I kod dece i kod odraslih, HSV-1 generalno ne mora da se leči od strane lekara. U većini slučajeva, krema koja sadrži lekove protiv HSV biće dovoljna za lečenje herpesa. Pored toga, kod beba se mogu primeniti anestetičke vode za ispiranje usta ili lekovi protiv bolova da bi se smanjio bol, po preporuci lekara pedijatra.

Nasuprot tome, infekcije HSV-2 zahtevaju hitnu medicinsku pomoć i lečenje zaražene bebe. Novorođenče koje je zaraženo HSV-2 zahteva hospitalizaciju u trajanju od 21 dan gde se primenjuju intravenski antivirusni lekovi.

Kako se HSV može sprečiti kod novorođenčadi?

Ako znate da imate HSV-2 i imate infekciju ili mislite da biste mogli pokazati simptome, veoma je važno da obavestite svog lekara što je pre moguće. U većini slučajeva, carski rez će se preporučiti majkama sa HSV-2 u vreme porođaja ili oko njega. Pri tome se prenošenje obično može sprečiti sprečavanjem deteta da dođe u kontakt sa virusom.

Ako niste trudni, ali želite da zatrudnite, a vi ili vaš partner imate herpes takođe je važno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što zatrudnite da biste ispitali rizik i preventivne mere koje bi se mogle preduzeti. Čak i ako vi ili vaš partner nemate istoriju HSV-a, nije loša ideja da se testirate i pre nego što zatrudnite. Pored toga, uverite se da svako ko dodiruje ili drži vašu bebu opere ruke pre nego što to uradi i ne dozvolite drugima ili sebi da ljube bebu ako imaju plikove u ustima i oko njih.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio