Da li ste znali da trudnoća može da se razlikuje zbog bebinog pola? Mnoge mame se pitaju - da li je teže nositi dečaka ili devojčicu?

Istraživanje koje su objavili naučnici sa Kembridža u časopisu Biology of Reproduction dokazuje da je teže nositi dečake nego devojčice. Stručnjaci to pripisuju činjenici da dečaci brže rastu i zahtevaju više kiseonika i drugih hranljivih materija iz placente.

"Nismo 100 posto sigurni zašto je to tako", rekla je vođa studije dr Amanda Sferuzi-Peri. "Ali moguće je da muški fetus može imati nižu toleranciju na stres ili loše uslove tokom trudnoće nego ženski fetus, koji može da bude manje zahtevan."

Štaviše, ako buduća majka nosi malu devojčicu, posteljica radi bolje nego kod velikog dečaka.

"Zbog toga je veoma važno uraditi ultrazvuk tokom trudnoće da biste saznali pol fetusa“, ​​kaže Amanda Sferruzi-Peri. "Ultrazvuk će posebno pomoći da se utvrdi da li postoji rizik od preeklampsije ili intrauterinog ograničenja rasta, komplikacija koje su češće kod žena koje nose dečake nego devojčice."

Prema naučnicima, ako unapred znate pol bebe, lekar može prilagoditi individualni plan praćenje trudnoće.

Napomena: Svaka trudnoća je individualna i posebna, a u tekstu je navedeno koje kopmplikacije su naučnici više zabeležili kod trudnoće sa dečacima.

BONUS VIDEO: 

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen

 (Yumama/T.A.S.)