Priče i mitovi starijih ljudi obiluju teorijama za predviđanje pola trudnoće. Tako, na primer, kaže se da će vam devojčica ukrasti lepotu, dečak će učiniti da vam kosa brže raste, devojčica će vas učiniti emotivnim, a dečaci će vas učiniti agresivnim.

Pol deteta je već određen u trenutku začeća, iako u prvim nedeljama razvoj dečaka ili devojčice teče potpuno isto. Naime, izrasta izbočina iz koje se kasnije razvija penis ili klitoris.

Postoji mnogo različitih teorija o tome "kako znati da li očekujete dečaka ili devojčicu", ali jedna stvar koju doktori sigurno znaju je da u drugom i trećem tromesečju žene koje su trudne sa devojčicama pokazuju viši nivo poznatog hormona. kao HCG u serumu majke (MSHCG), humani horionski gonadotropin - hormon odgovoran za drugu liniju na kućnom testu trudnoće, od žena trudnih sa dečacima, piše Miss7MAMA.

Novo istraživanje sada sugeriše da se takve hormonske razlike pojavljuju manje od tri nedelje nakon začeća, prema "Human Reproduction". Juval Jaron sa Instituta za genetiku u Medicinskom centru Souraski u Tel Avivu i njegove kolege pratili su 347 trudnoća ostvarenih vantelesnom oplodnjom. Istraživači su testirali nivoe HCG hormona između 14 i 20 dana nakon oplodnje i otkrili neke razlike već 16. dana.

Posle tri nedelje, žene koje su nosile devojčice pokazale su nivo hormona za 18,5 odsto više od onih koje su nosile dečake, bez obzira na faktore kao što su prethodna trudnoća ili starost majke. Nadalje, mučnina je nešto češća u trudnoćama u kojima je žena trudna sa devojčicom, što bi moglo biti uzrok već pomenutog višeg nivoa HCG hormona.

Tokom trudnoće postoji mnogo drugih hormona koji utiču na trudnice, bez obzira na pol fetusa. Mnogi veruju da kada su žene trudne sa devojčicom, nivoi estrogena su veći, ali ove informacije nisu podržane u većini studija. U stvari, nivo estrogena tokom trudnoće se stalno povećava, bez obzira na pol fetusa, iako ženski fetusi pokazuju veću koncentraciju estrogena u amnionskoj tečnosti početkom drugog tromesečja.

Testosteron u majčinom krvotoku prati sličan obrazac, polako se povećava tokom trudnoće i ne daje stroge indikacije o polu deteta.

Međutim, primećene su razlike u nivoima estrogena u krvi majke . U jednoj skandinavskoj studiji, nivo estrogena u prvoj polovini trudnoće bio je oko 9% veći kod trudnica sa ženskim detetom, a nivo progesterona je bio niži u drugom tromesečju.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr