Vrlo težak porođaj sa komplikacijama, ostavlja neizbrisivu traumu na majku, koja neretko se odrazi tako da žena više dece ni ne poželi. To naravno ne sprečava znatiželjnike da stalno postavljaju nesuvisla pitanja kada dolazi druga beba. Jedno takvo iskustvo podelila je i ova mama za Business insider.

“Moj muž i ja smo napredovali u karijeri i odrasli kao par pre nego što smo poželeli bebu u našoj porodici. Nakon što smo bili u braku pet godina, saznala sam da sam trudna. Bili smo oduševljeni. Bila sam istovremeno zadivljena i izbezumljena metamorfozom mog tela. Jednom kada je jutarnja mučnina popustila, pojavila se ljubav prema detetu i u početku je sve bilo dobro.

Ali u mom drugom tromesečju , činilo se da je svaki gutljaj vode koji sam popila ostao u mom sistemu, naduvavajući me kao balon. Moji testovi su bili normalni; moj doktor nije bio previše zabrinut. Ali moja majka - diplomirana medicinska sestra - posumnjala je da nešto nije u redu. Molila me je da pazim na krvni pritisak, ali je ostao u normalnom opsegu.

Ispostavilo se da sam imao ono što je poznato kao HELLP sindrom . Dobilasam retku dijagnozu tokom zakazane indukcije dan nakon termina mog sina. HELLP je opasna i ponekad smrtonosna komplikacija trudnoće koja može dovesti do krvarenja, napadaja i otkazivanja jetre. Jedini lek je da se beba rodi što je pre moguće.

Porođaj je bio zastrašujuć

Oduvek sam planirala saniranje bolova, ali moj doktor je objasnio meni i mužu da je epiduralna nemoguća. Trombociti su mi sada bili opasno niski, a injekcija u kičmu bi mogla izazvati krvarenje u kičmi i paralizu. Ostalo mi je uglavnom zamagljeno, ali posle 15 sati stigao je moj dečak. Tek nakon te činjenice mogla sam u potpunosti da shvatim koliko je njegovo rođenje zaista bilo strašno. Svaki dan sam zahvalna što sam preživela i što mi se sin rodio u terminu i zdrav. Kasnije, moj doktor me je upozorio da imam povećan rizik od HELLP-a ako ponovo zatrudnim. Nisam rizikovala ni ja ni muž.

U redu je što je jedino dete

Bila mi je čast života da odgajam svoje dete. Kada je bio dovoljno star da u potpunosti razume svoju priču o rođenju, prihvatio je svoj status jedinca bez prepirki ili pitanja. Nikada nije izrazio tugu ili žaljenje što mu nedostaje brat ili sestra, a studije pokazuju da su uobičajeni mitovi o neprilagođenosti ili sebičnosti kod samohrane dece upravo to: mitovi. Nekoliko godina nakon njegovog rođenja, bilo je mnoštvo upita, uglavnom u stilu „Kada ćeš pokušati sa drugom bebom?“ Sada kada ću uskoro biti prazno naše porodično gnezdo, ponovo ih dobijam. Ponekad im nežno ispričam okolnosti rođenja mog sina i da sam odlučila da ne rizikujem još jednu trudnoću kako bih bila u blizini deteta koje sam imala. Ako sam posebno iznervirana, uzvraćam da me je i ovo jedno dete zamalo ubilo. To obično završava razgovor.

Odgajati decu, ili čak samo jedno, je teško. Izbori koje donosimo da ih donesemo na svet, zadržimo ovde i pripremimo za život su duboko lični, bez obzira koliko ih imamo. Hajde da proširimo malo empatije i razmislimo pre nego što postavimo irelevantna, invazivna pitanja o izborima koji nisu naši. Svima nam može biti od koristi da ne petljamo po ovoj stvari koja se zove tuđe roditeljstvo.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen