Loš zadah tokom trudnoće je jedan od mnogih čudnih simptoma sa kojima se suočava buduća mama. I dok svi doživljavaju loš zadah s vremena na vreme, kada se zadrži predugo, to se može smatrati halitozom -  neprijatan zadah, koja je relativno česta pojava, kod nekih ljudi povremeno, a kod nekih stalno sa različitim intenzitetom. Halitoza može učiniti osobu dodatnom nesigurnom dok govori. Takođe može ograničiti društvene interakcije.

Postoji nekoliko objašnjenja za loš zadah (ili neprijatan miris) tokom trudnoće. Oni uključuju:

Hormonske promene

Tokom trudnoće dešavaju se brojne hormonske promene koje podržavaju razvoj fetusa. Kada je žena trudna, hormoni estrogena i progesterona su na svom vrhuncu.

Povišeni hormoni čine trudnice sklonijim gingivitisu ili upalu desni tako što pojačavaju reakciju desni na zubni plak. Kako se plak uglavnom sastoji od bakterija, njegovo nakupljanje direktno dovodi do lošeg zadaha.

Jutarnja mučnina

Mučnina i povraćanje su rani znaci trudnoće za mnoge žene. U stvari, loš zadah često prati povraćanje, jer su usta izložena oštrim stomačnim kiselinama i nesvarenim materijama.

Problemi sa sinusima

Tokom trudnoće, infekcije sinusa su takođe česte. Infekcije sinusa nastaju kada se u prostoru ispunjenim vazduhom u lobanji nakupljaju sluzi. Na kraju, višak sluzi teče dole kroz zadnji deo nosa, ostavljajući za sobom trag belog filma. Ovaj film je leglo za razmnožavanje bakterija, uzrokujući povećanje neprijatnog zadaha.

Gingivitis

Neke trudnice izbegavaju pranje zuba zbog jutarnje mučnine. Pored toga, tokom trudnoće desni postaju osetljivije na plak. Sve ovo zajedno može dovesti do gingivitisa. Ako se ne reši, gingivitis napreduje u parodontitis (upala tkiva koje podržavaju zube kao što su desni, parodontalni ligament i okolna kost). Bakterije koje izazivaju parodontitis takođe oslobađaju VSC (isparljiva jedinjenja sumpora). VSC smrde jako i krajnji su uzrok lošeg zadaha.

Suva usta

Žene često imaju suva usta tokom trudnoće. Kao što znamo, pljuvačka pomaže u osnovnim aktivnostima kao što su gutanje, žvakanje i govor. Ispiranje pljuvačke prirodno čisti usta od ostataka hrane i bakterija. Takođe, enzim (lizozim) u pljuvački ubija specifične bakterije. U slučaju suvih usta, dolazi do smanjenog protoka pljuvačke. Zauzvrat, bakterije se razmnožavaju, a ostaci hrane se raspadaju. Ovaj proces ostavlja za sobom neprijatan miris i loš ukus u ustima. Ako se suva usta ne reše, to može dovesti do karijesa.

Kako možete minimizirati loš zadah

Ostanite hidrirani

Često pijenje vode tokom dana pomaže da usta (i telo) budu navlažena i osvežena. Voda podstiče proizvodnju pljuvačke, čime se sprečavaju suva usta. Ako je vaš loš zadah uzrokovan infekcijom sinusa, voda takođe može pomoći da se razblaži sluz koja ga uzrokuje.

Ograničite kofein i šećer

Kafa vam isušuje usta. A suva usta direktno dovode do lošeg zadaha. Šećer takođe može izazvati razvoj bakterija. Kada je rast bakterija pod kontrolom, loš zadah se može značajno smanjiti.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Trik za uspavljivanje bebe TikTok/liangyue3