Kako beba raste unutar materice, njena sve veća težina može da izvrši pritisak na obližnje vaginalno tkivo. Ovo može blokirati dotok krvi u to područje, što dovodi do vaginalnih grčeva, nelagodnosti ili bola. Ako imate i druge simptome osim vaginalnog bola, kao što su oštri grčevi u materici, krvarenje, vaginalni iscjedak, svrab ili peckanje, obratite se svom lekaru. Lečenje će zavisiti od osnovnog uzroka vaginalnog bola.

Vaginalni bol ili grčevi mogu se pojaviti tokom trudnoće iz sledećih razloga!

1. Normalan razvoj bebe
Dok beba raste i dobija na težini unutar materice, ona takođe povećava pritisak na mišiće karlice, koji su mišići koji podržavaju matericu i vaginu. Ovo može izazvati intenzivnu nelagodnost ili bol u vagini, što je češće tokom trećeg trimestra trudnoće. Pored toga, zbog pritiska može doći do smanjenja dotoka krvi u karlično područje, što može uzrokovati da vagina postane otečena i bolnija. Postoje neki načini na koje možete da ublažite pritisak i smanjite bol, kao što je izbegavanje dugog stajanja, stavljanje hladnog obloga na područje karlice i odmaranje nakon aktivnosti. Iako je nelagodnost češća na kraju trudnoće, važno je da posetite svog ginekologa ako je bol previše intenzivan i sprečava da hodate ili obavljate normalne svakodnevne aktivnosti.

2. Suvoća vagine
Suvoća vagine je takođe veoma česta tokom trudnoće. Nastaje zbog povećanja progesterona, iako prirodna anksioznost buduće majke takođe može doprineti suvoći. Vvažno je identifikovati uzrok suvoće i posetiti ginekologa koji će predložiti upotrebu lubrikanta, promene u ishrani i/ili vežbanju ili rutine koje mogu pomoći u smanjenju anksioznosti.

3. Vaginalni seks
Vaginalni bol tokom trudnoće može se javiti i nakon vaginalnog seksa koji, usled trenja uzrokovanog penetracijom može dovesti do iritacije vagine, otoka i bola. Šta bi trebalo da uradite: neophodno je obezbediti adekvatne lubrikante pre penetracije kako bi se izbegle lezije na zidovima vagine i bol tokom seksualnog odnosa. Ako je to slučaj, vama i vašem partneru se takođe može savetovati da smanjite učestalost i intenzitet seksualnog odnosa, kako bi se tkivo vagine brže oporavilo. Ako dođe do krvarenja tokom seksualnog odnosa, trebalo bi da obavestite svog lekara ili akušera.

4. Vaginizam
Vaginizam je stanje u kome se vaginalni mišići kontrahuju i ne mogu prirodno da se opuste, što uzrokuje bol u vagini i poteškoće sa penetracijom. Ova situacija se može pojaviti tokom trudnoće, ali može biti prisutna i pre trudnoće. Konsultujte svog lekara u vezi sa karlicom. Oni će proceniti mišiće karlice kako bi identifikovali uzrok vaginizma i odatle će ukazati na odgovarajući tretman.

5. Osip
Ponekad buduće majke mogu dobiti osip u predelu genitalija kada koriste određene proizvode koji sadrže nadražujuće sastojke (npr. sapun, kondome, vaginalne kreme ili masti). Ovo može izazvati otok, svrab, crvenilo i bol u vagini. Važno je identifikovati proizvod koji može izazvati simptome i odmah ga izbaciti. Da biste ublažili simptome, možete staviti hladni oblog na spoljašnje genitalne organe. Međutim, u slučajevima kada se simptomi ne poboljšaju ili ako postanu intenzivniji, obratite se svom lekaru radi procene i lečenja

6. Urinarna infekcija
Infekcija urinarnog trakta je uobičajeno stanje tokom trudnoće. To se dešava zbog promena u telu koje podstiču prekomerni rast prirodne vaginalne flore. Vaginalni bol je čest simptom infekcije, kao i svrab, osećaj pečenja pri mokrenju i zamućen urin. Trebalo bi da se obratite lekaru ako sumnjate na urinarnu infekciju, naročito ako osećate nelagodnost. Lečenje može uključivati antibiotike ili protivgljivične lekove. Takođe je važno da svaki dan pijete puno vode, da se pridržavate dijete koja isključuje šećer i da nosite udobnu odeću (pamučne gaćice).

7. Polno prenosive infekcije mogu izazvati bol u vagini u trudnoći. Ovo je posebno slučaj sa hlamidijom i genitalnim herpesom. Ostali simptomi uključuju svrab i peckanje. Ako imate bilo kakve simptome koji mogu ukazivati na ovo, trebalo bi da posetite svog lekara radi procene. Ako se potvrdi, lekar će započeti lečenje, koje će se verovatno obaviti lekovima. Trebalo bi da izbegavate seks tokom lečenja i da se uverite da je vaš seksualni partner zdrav.

8. Bartolinijeva žlezda
Vaginalni bol tokom trudnoće može se javiti i kada postoje ciste u Bartolinovim žlezdama, koje se dešavaju zbog opstrukcije žlezde. Ovo može izazvati otok i bol u vagini, posebno kada postoji upala u žlezdama. Ako napipate kvržicu u vagini ili imate neke druge gore navedene simptome, obratite se svom lekaru radi procene. Lečenje može uključivati lekove protiv bolova i antibiotike ako je cista inficirana.

BONUS VIDEO

Ginekolog za Kurir TV: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju Kurir televizija


Izvor: Yumama