Naša simfiza je hrskavica koja spaja levu i desnu pubičnu kost, tokom trudnoće trpi pritisak, odnosno popušta. Ovo može dovesti do jakog bola u donjem delu karlice. Odakle dolazi bol i kako se simptomi mogu ublažiti!?

Šta je simfiza pubisa i gde se nalazi?
Simfiza je hrskavica, veza između dva zgloba nalazi se u intervertebralnim diskovima, između grudne kosti i rebara i pubičnih kostiju. Dok su prve dve manje poznate, druga simfiza, pubična simfiza, se vrlo često pominje u vezi sa trudnoćom. Kao fibrohrskavica, ona drži obe karlične kosti zajedno i omogućava nam da hodamo uspravno držeći naše organe na mestu i našu karlicu fleksibilnom.

Koja je funkcija simfize pubisa u trudnoći? Povećanje hormona tokom trudnoće dovodi do omekšavanja i istezanja simfize u poslednjem tromesečju, simfiza postaje fleksibilna kako bi beba mogla da prođe kroz porođajni kanal, kada za to dođe vreme. Razmak između dve pubične kosti se povećava za 2-3 mm. Zbog tog „rastezanja” i rasta stomaka mnoge trudnice osećaju bol u karlici pa im se preporučuje da rade vežbe koje jačaju taj deo tela. Ako se ovaj hormon, relaksin, prekomerno i prerano poveća, karlica se previše i prerano širi, tako da se bol u simfizi može javiti čak i tokom trudnoće.

Koliko je često popuštanje simfize pubisa? Zvanično, prerano labavljenje se javlja u jednoj od 300 trudnoća. Međutim, stručnjaci pretpostavljaju da oko četvrtine svih trudnica pati od nekog oblika labavljenja simfize pubisa.

Kako prepoznati labavu simfizu pubisa? Prepoznavanje popuštanja pubisa simfize može biti teško jer su povlačenje i blagi bol u predelu karlice često sasvim normalni tokom trudnoće. Međutim, jak bol koji se javlja pri određenim pokretima ukazuje na probleme sa simfizom pubisa. Najčešći znaci labavljenja simfize su: poteškoće u hodanju i savijanju (često sa bolnim povlačenjem karlice), bol u pubičnom području može zračiti u butinu i anus, sve veći bol prilikom nošenja, podizanja, bol pri naprezanju na jednoj nozi, npr. pri izlasku iz auta, penjanje uz stepenice, prevrtanje u krevetu postaje otežano.

Šta pomaže kod popuštanja simfize? Na sreću, postoje neke mere koje mogu pomoći kod bola koji nastaje u simfizi pubisa, a to je primena potpornog pojasa. Pojas podržava karlicu i može ublažiti bol držeći pubis simfize na mestu. Kegelove vežbe su takođe od pomoči: redovne sesije pomažu u jačanju karličnog dna i pomažu kod nelagodnosti. Izbegavajte bolne pokrete: može vam pomoći da sednete dok se oblačite, izbegavate nošenje teških stvari i budite veoma oprezni kada vežbate. Kada spavate, jastuk između butina pomaže da vaša karlica bude stabilna i istovremeno sprečava da se brzo ili nesvesno prevrnete. Ako odlučite da koristite lekove,razgovarajte sa svojim lekarom o tome koje lekove protiv bolova možete uzeti i u kojim dozama. Vaša babica takođe može da vas posavetuje o lekovima protiv bolova i alternativnim metodama kao što su akupunktura ili homeopatski lekovi.

Vaš fizioterapeut može da vam prepiše vežbe tokom i nakon trudnoće. Ovo vam takođe pomaže u svakodnevnom životu sa detetom i može sprečiti dalje labavljenje simfize pubisa u sledećoj trudnoći. Joga, pilates ili plivanje su odličan način da nežno pomerite telo i ublažite bol.

BONUS VIDEO

Vezbe za zglobove TikTok/geraldimbermd

Izvor: Yumama