Kao što smo pomenuli, postoji veliki broj HPV virusa i većina su bezopasni. Tako na primer, HPV – 6 i HPV – 11 virus mogu da uzrokuju kondilome i to u 90 % slučajeva ali se ne smatraju naročito opasnim. Međutim, postoji oko dvanaest vrsta humani papiloma virusa koji važe za jako opasne. HPV – 16 i HPV – 18 se smatraju najopasnijim. Naime, u 70% slučajeva ovi virusi mogu da izazovu karcinom.

U bezopasnom obliku HPV je polno prenosiva infekcija koja se obično sama povlači za nekoliko godina. Ali muškarci i žene sa HPV-om mogu doživeti neželjene efekte vezane za plodnost, uključujući probleme sa ostankom u drugom stanju. HPV tretmani takođe mogu otežati začeće, pa evo šta treba da znate ako razmišljate da pokušate da zatrudnite.

Šta je HPV?

HPV (humani papiloma virus) je najčešća polno prenosiva infekcija koja pogađa čak 75 odsto američkih žena i muškaraca u reproduktivnom dobu. Postoji više od stotinu tipova ili sojeva virusa, koji mogu izazvati veoma različite simptome. HPV se širi kontaktom koža na kožu koji se dešava tokom vaginalnog, analnog i oralnog odnosa.

Mnogi sojevi HPV-a izazivaju bradavice u vaginalnom području i grliću materice (otvor u materici). Često su ove bradavice premale da bi se videle i uglavnom su bezopasne. Ali nekoliko sojeva virusa je više zabrinjavajuće jer zapravo mogu oštetiti ćelije grlića materice i pretvoriti ih u kancerogene.

Možete li zatrudnjeti sa HPV-om?

HPV se često ne pominje kao primarni ili uobičajeni uzrok neplodnosti , ali mnoge polno prenosive infekcije mogu otežati trudnoću, a to može uključivati i HPV. Ovo se može desiti kada muškarac ili žena imaju HPV infekciju.

Međutim, većina bezopasnih HPV infekcija nestaje sama od sebe u roku od dve godine bez izazivanja drugih zdravstvenih problema. Dakle, da li HPV uzrokuje neplodnost ili ne?

Nema dovoljno istraživanja da se kaže, ali znamo da kod žena HPV povećava rizik od razvoja prekanceroznih ili kancerogenih ćelija u grlićumaterice, što može uticati i na vašu plodnost i na vašu sposobnost da imate zdravu trudnoću.

Kod muškaraca, HPV može imati negativan uticaj na kvalitet spermatozoisa i ishode plodnosti. Iako vas HPV neće automatski učiniti neplodnim, neki istraživači su otkrili vezu između HPV infekcija i muške neplodnosti.

Opcije lečenja HPV-a

Prekancerozne promene na grliću materice mogu biti blage do teške. Uopšteno govoreći, blage promene (zvane displazija niskog stepena) ne moraju nužno zahtevati lečenje - samo pažljivo praćenje od strane vašeg ginekologa.

Ne postoji jedinstven lek za HPV virus. Uporno uklanjanje mehaničkim putem ili putem podizanja imunološkog odgovora jedini je način borbe sa HPV virusom. Mehaničkim putem podrazumeva se korišćenje elektrofuguracije radiotalasima, CO2 laser, tečni azot, korišćenje različitih kiselina, hirurška metoda. Aktiviranje imunološkog odgovora postiže se imiquimod kremom, podofili toksinom, ekstraktom zelenog čaja, 5 fluorouracilom, Bleomicinom.

Da li će lečenje HPV-om uticati na moje šanse da zatrudnim?

Nažalost, neke od ovih procedura mogu vam otežati trudnoću ili nošenje bebe do termina. Uklanjanje cervikalnih ćelija ponekad može uticati na proizvodnju cervikalne sluzi. Zdrava, normalna sluz pomaže spermi da se kreće. Bez toga, spermatozoidima može biti teško da dođu do jajne ćelije.

U zavisnosti od toga koliko je tkiva uklonjeno, tretman takođe može oslabiti grlić materice, što dovodi do stanja poznatog kao cervikalna insuficijencija. Ovo može povećati verovatnoću pobačaja jer se grlić materice može otvoriti tokom trudnoće.

Ako pokušavate da zatrudnite, minimiziranje količine uklonjenog tkiva će smanjiti bilo kakav uticaj na buduću trudnoću, ali je od vitalnog značaja da vaš lekar izvadi sve abnormalne ćelije. Razgovarajte sa svojim doktorom o svemu što vas zanima, kao i o svim pitanjima koja vas brinu pre trudnoće.

HPV u trudnoći

Promena u nivou hormona u trudnoći može uzrokovati brži rast bradavica u odnosu na normalno stanje žene. Ujedno, kod trudnica se stvara povećana količina iscetka iz vagine što bradavicama pruža optimalne uslove za rast - toplinu i vlagu.

Nisu pronađene veze između HPV-a i pobačaja, preranog porođaja i drugih komplikacija u trudnoći. Rizik od prenosa virusa na dete se takođe smatra vrlo malim. Stoga većini žena tokom trudnoće neće trebati nikakav tretman, a lečenje se fokusira na upravljanje simptomima.

Ako trudnica ima dijagnostikovan visoko rizični tip HPV-a potreban je pojačan nadzor tokom trudnoće, pri čemu se pazi na promene cervikalnog tkiva. Dođe li do pogoršanja, ako je moguće lečenje se odlaže, jer bi ono moglo uzrokovati prerano rođenje deteta.
Kod trudnica koje imaju razvijene genitalne bradavice potrebna je kontrola eventualnog povećanja bradavica, jer hormonalne promene uzrokuju njihovo povećavanje ili umnožavanje, a može doći i do krvarenja iz bradavica.

Ako imate aktivne HPV bradavice tokom trudnoće, takođe postoji vrlo mala šansa da će vaša beba doći u kontakt sa virusom dok prolazi kroz porođajni kanal.

Kako sprečiti HPV

Nažalost, ne postoji lek za HPV, ali postoji HPV vakcina koja štiti žene (i muškarce) od sojeva koji mogu povećati rizik od raka. Preporučuju se tri doze vakcine za devojčice i dečake u dobi od 11 ili 12 godina. Takođe možete smanjiti svoje šanse za zarazu HPV-om korišćenjem kondoma tokom seksualnog odnosa, ali imajte na umu da kondomi nisu 100 posto zaštićeni od HPV-a.

Ako dobijete HPV, vaš lekar može da vam prepiše lekove za lečenje bradavica, a možete sprečiti da infekcija napreduje do raka grlića materice tako što ćete jednom godišnje raditi Papa testove i brzo lečiti sve prekancerozne ćelije.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Ginekolog o velikoj prokuženosti mladih HPV infekcijom  Kurir televizija