Većina žena zna da postoje dve vrste kontrakcija - one porođajne koje su zapravo trudovi koji će na kraju dovesti do istiskivanja bebe kroz porođajni kanal, dok su Brakston-Hiksove takozvane lažne kontrakcije česta pojava tokom cele trudnoće i ne izazivaju trudove i nisu znak da porođaj počinje.

Iako mogu da izazovu strah kod mnogih žena “lažne” kontrakcije najčešće se sporadično javljaju već u drugom tromesečju.One predstavljaju jedan od načina tela trudnice da se pripremi za porođaj tako što toniraju mišiće u materici i takođe mogu da doprinesu u pripremi grlića materice za porođaj. Uglavnom su uzrokovane nekom od mnogih promena koje se prirodno dešavaju dok se telo prilagođava kako bi se prilagodilo rastućoj bebi.

One su takođe uobičajene i često se zapravo tumače kao jedan od simptoma rane trudnoće. Međutim, ukoliko se uz kontrakcije jave još neki simptomi kao što su vrtoglavica, bolovi u leđima, krvavljenje, kontrakcije koje se javljaju u redovnim intervalima, onda bi trebalo da se hitno javi lekaru jer ovo mogu biti znakovi određenih problema sa plodom.

trudnica-bol.jpg
Shutterstock Kontrakcije

Šta izaziva kontrakcije u trudnoći?

Najčešći okidač Brakston-Hiksovih kontrakcija u trudnoći je dehidratacija. Povezano sa time, okidač mogu biti i problemi sa mučninom i povraćanjem (koji opet dovode do dehidratacije), pojačana aktivnost bebe, kao i aktivnost mame, uključujući i seksualne odnose.

Dehidratacija

Tokom trudnoće, volumen krvi se povećava skoro dva puta u odnosu na uobičajeni. Ukoliko trudnica dehidrira, dotok krvi u matericu se smanjuje što neposredno uzrokuje kontrahovanje materice. Kontrakcije koje su povezane sa dehidracijom trudnice su toliko česte da lje generalna preporuka da se popije malo vode čim se oseti kontrakcija i da se prati dalje stanje.

Kontrakcije nakon odnosa

Mnoge trudnice doživljavaju kontrakcije nakon seksualnih odnosa. Grčevi i kontrakcije mogu se osetiti nakon odnosa u bilo kom periodu tokom trudnoće, a kako se vaša materica širi u drugom i trećem trimestru, oni mogu biti još jači. Ovo proizilazi iz činjenice da orgazam uzrokuje kontrahovanje materice. Nakon orgazma, pojačava se protok krvi u matericu, što može da izazove neprijatne grčeve u preponama. Te kontrakcije mogu biti snažne i mogu potrajati i do 30 minuta. Kako bi se one ublažile, preporučuje se topla kupka ili dremka.

Ipak, ukoliko je trudnoća uredna, one nisu razlog za brigu niti razlog da se odustane od odnosa jer se seksualni odnosi mogu upražnjavati tokom cele trudnoće osim ukoliko lekar ne preporuči drugačije - ovo je najčešće slučaj kod rizičnih trudnoća i postoji realna opasnost od prevremenog porođaja.

Hrana koja izaziva kontrakcije u trudnoći

Postoji zabluda da određene vrste namirnica mogu da izazovu kontrakcije u trudnoći - poput jako začinjene hrane, patlidžana, ricinusovog ulja, i ananasa. Ipak, ne postoji naučni osnov za ove tvrdnje. Ono što generalno može da se desi jeste da određena hrana izazove dijareju ili mučninu kod trudnice zbog koje bi ona mogla da dehidrira i da se na taj način podstaknu kontrakcije.

Pored ovih najčešćih razloga pojave lažnih kontrakcija, njih mogu da izazovu fizička aktivnost ili aktivni pokreti tela deteta, stresne situacije, jaka uzbuđenja i puna bešika.

Trudnica, kontrakcije
Shutterstock Kontrakcije

Kako da shvatite da su počele lažne kontrakcije?

  • postoji osećaj pritiska u donjem stomaku ili preponama i / ili u gornjem delu materice;
  • senzacije se prostiru samo na neki deo abdomena, ne prenose se u leđa ili karlicu;
  • nepravilne kontrakcije – od nekoliko puta dnevno do nekoliko puta na sat, ali manje od šest puta na sat;
  • kontrakcije mogu biti bezbolne, ali se oseća nelagodnost;
  • kontrakcije nemaju jasan ritam;
  • intenzitet kontrakcije se veoma brzo smanjuje.

(Yumama)