Plodova voda  (amnionska tečnost) je jako važna tokom trudnoće jer štiti fetus od povreda kao što su udarci, padovi, nagnječenja. Deluje kao amortizer ublažavajući mehaničke povrede koje bi mogle naštetiti fetusu. Utvrđeno je takođe, da je plodova voda dobar zvučni izolator tako da štiti fetus od prekomerne buke. Takođe štiti pupčanu vrpcu i od kompresije (sabijanja), omogućavajući fetusu pravilan dotok kiseonika i hranjivih materija.

Plodova voda je takođe zadužen za održavanje konstantne i optimalne temperature fetusa - oko 37 C. Deluje kao toplotni izolator i štiti bebu od hladnoće ili toplote iz spoljne sredine. Amnionska tečnost ima i ulogu u kontroli infekcija koje bi mogle preći sa majke na plod, na dvojak način. Zaptivenost membrane sprečava prodor infekcija s jedne strane, dok s druge strane plodova voda sadrži majčina antitela koja dodatno štite bebu.

Kada shvatite koje su sve njene prednosti, onda treba posebno obratiti pažnju ukoliko tokom trudnoće dođe do njenog curenja. Ako primetite da se ovo desi u prvom trimestru, važno je da što pre odete lekaru, jer to direktno utiče na razvoj bebe.

Vrlo često, kada vide tečnost na gaćicama, pomisle da je samo u pitanju urin, jer tokom trudnoće bešika oslabi. Kako da prepoznate razliku?

  • dok je urin žut i ima karakterističan miris, amnionska tečnost je prozirna i nema nikakav miris
  • gaćice su mokre nekoliko puta dnevno
  • bebini pokreti u stomaku su sporiji nego inače
  • pod većim rizikom od curenja amnionske tečnosti su žene koje imaju visok krvni pritisak, gestacijski dijabetes, lupus.
Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Šta da radite ako amnionska tečnost počne da curi?

U prvom i drugom trimestru odmah idite lekaru. On će vam predložiti, verovatno, da pijete dodatno vodu i da se odmarate. Proveriće da li je došlo do neke infekcije i da li postoje dodatni problemi. U trećem trimestru nije opasno, osim ako ne curi previše. U tom slučaju lekar možda uradi indukciju.

Zašto dolazi do curenja amnionske tečnosti?

  • usled neke genitalne infekcije
  • problemi sa posteljicom, kada ne stvara dovoljno krvi i nutrijenata za bebu
  • zbog korišćenja lekova za visok pritisak, a to povećava količinu amnionske tečnosti
  • abnormalnosti na fetusu, ukoliko beba počne da guta tečnost i izbacuje je kroz urin
  • usled blizanačke transfuzije

(Yumama)