Svi vam stalo govore da se naspavate u trudnoći, a vi tek sada imate problem da utonete u san. Ovo su najčešća pitanja i dileme koje muče većinu trudnica, i ne treba da brinete postoje rešenja kako da se opustite i najzad naspavate.

Koji je najbolji položaj za spavanje u trudnoći?

Možda ste već čuli da ne bi trebalo da spavate na leđima, posebno ukoliko ste ušli u drugi trimestar, a razlog tome je inferiorna vena kava - velika vena koja vraća krv iz donjeg dela tela do srca i koja je odgovorna za krv organa ispod dijafragme. Ukoliko u drugom trimestru spavate na leđima može se dogoditi da ova vena bude pod pritiskom vaše materice, a simptomi mogu biti preznojavanje, mučnina, vrtoglavica, a takođe se može dogoditi i da se smanji krvni protok do vaše bebe.

 Mnogi doktori iz tog razloga preporučuju spavanje na levoj strani, jer je tada protok krvi najbolji. Kako biste se što bolje namestili, ali i kako se ne biste budili u toku noći, pokušajte da stavite jastuk između nogu ili zagrlite jedan dok ležite na levoj strani. Svakako bi bilo pametno da jedan postavite iza leđa, da biste bili sigurni da se nećete slučajno okrenuti na leđa.

Mogu li da uzmem nešto za zapušen nos, noću ne mogu da dišem

Na žalost, doktori obično ne preporučuju korišćenje kapi za nos u drugom stanju, što kod trudnica stvara dodatne probleme, jer visoki nivo estrogena može da prouzrokuje da nosne membrane nabubre. Ovo stanje se naziva trudnički rinitis i mnoge buduće mame zbog toga otežano dišu, posebno dok leže.

Kapi za nos ograničavaju krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u nazalne kanale, ali i placentu, upozoravaju ginekolozi. Takođe, kapi za nos mogu prouzrokovati visok krvni pritisak. Zato, umesto lekova, probajte da ispod glave stavite još jedan jastuk ili da provetrite dobro sobu.

4 najčešća problema spavanja u trudnoći
Foto: Shutterstock Gorušica u trudnoći

Muči me gorušica kada legnem, zato ne mogu da spavam

Mnoge trudnice osete neprijatnu gorušicu, posebno u drugom i trećem trimestru. Za to su krivi hormoni i materica koja se razvija, te izaziva da se želudačna kiselina zadrži u jednjaku. Antacidi, koji neutrališu želudačnu kiselinu i tako povećavaju gastričnu pH vrednost, su obično bezbedni za korišćenje nakon prvog trimestra, ali se pre upotrebe konsultujte sa svojim ginekologom.

Takođe, ukoliko želite da izbegnete lekove, možete pokušati da jedete pet ili šest manjih obroka u toku dana umesto tri standardna. Izbegavajte prženu hranu, čokoladu, beli i crni luk i kiselo voće i takođe stavljajte još jedan dodatni jastuk ispod glave dok spavate.

Da li je dozvoljeno uzimati lekove za spavanje?

Osim ako vam vaš lekar to nije preporučio, trebalo bi da izbegavate sredstava za spavanje, čak i ona prirodna poput melatonina. Umesto toga pokušajte da promenite neke navike pri spavanju. Pripremite sebi toplu kupku pre odlaska u krevet i izbegavajte korišćenje električnih uređaja, poput tableta i mobilnog telefona, neposredno pred spavanje. Njihova svetlost može da ometa prirodnu proizvodnju melatonina.

(Yumama)