Kraj trudnoće je veliki izazov izgurati, a toplo vreme i letnje vrućine dodatno otežavaju tu fazu. Ove probleme ne možete izbeći:

1. Tvoja stopala i zglobovi su poput balona

Ne možeš obući svoje omiljene sandale? Oticanje je uobičajeno u trudnoći, posebno u nogama, stopalima i zglobovima jer vaše telo zadržava više tečnosti nego inače. Toplo vreme pogoršava ovaj problem, zato postavi noge u povišen položaj svaki put kad ti se ukaže prilika.

2. Ne možeš se prestati znojiti

Sada se znojiš čak i na mestima na kojima se pre nisi znojila. Iza kolena, iznad dojki, na rukama. Znojenje je pojačano jer je temperatura tela viša u trudnoći. Pokušajte da se držite hladovine i mesta sa prijatnijim temperaturama.

3. Često moraš ići u toalet, ali ne stigneš na vreme

Hormon relaksin koji luči posteljica priprema vas za porođaj. A to znači da te sve od kašlja do smeha može dovesti do neugodnog momenta. Što je posebno nezgodno preko leta kada se nosi laganija i svetlija odeća. Zahvaljujući laganim i prozračnim ulošcima ove situacije više ne moraju biti neprijatne.

4. Više ti ne odgovara tvoja letna odeća

Letno vreme idealno je za haljine i kombinezone. Međutim, verovatno zbog stomaka više ne možeš obući ništa od prošle sezone. Postoji samo jedno rešenje: kupovina nove odjeće. Probaj kupiti haljine u kojima ćeš dobro izgledati i koje su udobne.

5. Imaš neobične crte na koži

Inače imaš lepu zlatnu boju od sunca, međutim to je stvar prošlosti sada kad ste trudnica. Umesto toga na tvojem licu i telu pojavile su tamne mrlje koje se pretvaraju u tamne crte. Ovo stanje se zove "trudnička maska" događa se zbog dodatnih hormona koje telo proizvodi što uzrokuje povećanje pigmentacije. To stanje može biti pogoršano zbog sunčeve svetlosti pa je onda bolje da izbegavaš sunčanje.

6. Ne možeš spavati

Ne samo da ne možeš pronaći ugodan položaj za spavanje, nego je još jako vruće. Vrući dani se pretvaraju u tople noći i sve što možeš je ležati budna i pokušavati se odmoriti. Sve je to možda iritantnije jer tvoj partner mirno spava pored tebe.

trudnoća i bicikl.jpg
Shutterstock Trudnica

7. "Ratuješ" s ljudima zbog klima uređaja

Temperatura tvog tela je veća i tebi je puno toplije nego ljudima oko tebe. Što može biti posebno nezgodno ako radiš s više ljudi. Ti želiš klima uređaj namestiti na najjače, ali ljudima oko tebe se to čini potpuno nerazumno. Naravno, ti češ pobediti jer si ipak trudnica.

8. Prestala si brijati dlačice na nogama

Tvoj stomak je sve veći i veći pa više ne možeš dobro videti svoje noge. Što znači da brijanje više ne dolazi i obzir. Naravno, bikini zona je isto tako veliki problem.

9. Tvoje butine se neugodno trljaju

Kao da dodatno znojenje u trudnoći nije dovoljno teško, pojavljuje se još jedan problem - trljanje butina. Dodatno znojenje znači da tvoja koža nikad nije suva. Verovatno ćeš zbog toga dobiti osip na koži. Pokušaj nositi kratke bokserice ispod haljina i koristite vazelin kako bi tvojoj koži bilo lakše.

10. Tvoje alergije su van kontrole

Leto je vreme polenskih alergija što je samo po sebi noćna mora. Potraži savet od porodičnog lekara kako bi ublažila simptome.

(Yumama)