Ne zove se trudnoća bez razloga drugo stanje. U ovom periodu života buduće mame javljaju se simptomi koji se lako mogu povezati sa raznim oboljenjima, što zabrinjava mnoge trudnice. Kada su ove tegobe sasvim prirodna posledica drugog stanja, a kada razlog za brigu?  

Neki od ovih simptoma su i otežano disanje, bolovi u materici i nesanica, a najčešće se ispoljavaju u trećem trimestru trudnoće, odnosno od 28. nedelji pa sve do porođaja... A evo zašto se javljaju i kako ih otkloniti...

Otežano disanje

Dijafragma, kao i drugi organi, usled povećanja materice se "izmeštaju" iz svog prirodnog položaja, pa tako dolazi do smanjenja kapaciteta pluća. Zbog svega toga osećate da vam je disanje otežano. Ipak, stručnjaci napominju da ne treba da brinete za bebu, ona neće osetiti ovu vašu tegobu, jer imate dovoljnu količinu krvi i hemoglobina koji plodu prenose kiseonik.

U ovom slučaju će pomoći da spavate na boku, ili čak lagane vežbe. Kako se beba spušta prema karlici i sprema da izađe, smanjuje se pritisak na dijafragmu, tako da će se pred kraj trudnoće ovi simptomi povući.

Bol u materici

Oštaj, probadajući bol se ponekad javlja zbog širenja grlića materice i to nije ništa neuobičajeno. Prisutan je kod nekih žena zbog širenja grlića maternice.

Ako je bol izuzetno jak i pogoršava se, najbolje je obratiti se lekaru. 

Nesanica

Najčešći uzrok je nelagoda zbog stomaka i nemogućnost pronalska udobnog položaja. Ponekad se javlja i zbog uzbuđenja povodom porođaja.

Ako je uzrok neudobnost, najbolje bi bilo da se leđa podupru jastukom. Ako je problem uzbuđenje i briga zbog skorog porođaja, lekari savetuju trudnicama da pokušaju da se opuste, a knjiga obično najbolje "obavi posao".

Izvor: Yumama