Humani papiloma virus je prilično čest problem, pa zato ga mnogi olako ignorišu verujući da ne može da stvori veće probleme. Istina je potpuno drugačija. HPV može imati fatalne posledice, a trudnice su posebno osetljive. 

"Poznato je da je humani papiloma virus grupa genetski heterogenih DNK virusa iz porodice papiloma virusa. Infekcija humanim papiloma virusom je jedna od najčešćih infekcija kod žena u reproduktivnom dobu. Istovremeno, spontano 'izlečenje' HPV infekcije se dešava u 70 odsto slučajeva", ispričao je akušer-ginekolog Natalija Kan.

Poznato je da postoji nekoliko tipova HPV-a koji se smatraju kancerogenim i kod kojih se povećava rizik od razvoja raka grlića materice i drugih vrsta onkoloških bolesti - raka usne šupljine, ždrela i tako dalje.

Uticaj na trudnoću

Kad je reč o prisustvu HPV-a, pitanje koje mnoge brine jeste trudnoća, a lekari kažu da je uticaj virusa na plod i dalje predmet proučavanja.

"Trenutno su podaci o uticaju humanog papiloma virusa na tok trudnoće nejasni. Postoje studije koje ukazuju na povećanje postojanosti ovog virusa kod trudnica, usled promena u hormonskim procesima i imunološkom odgovoru. Istovremeno, prema drugim studijama, trudnice nisu u velikom riziku od razvoja HPV-a", kaže Natalija Kan.

Istovremeno, brojne studije su se bavile pitanjem da li može li prisustvo humanog papiloma virusa kod žene da dovede do prevremenog prekida trudnoće. Ako se gleda fizička manifestacija, onda govorimo samo o izraslinama na telu ili sluzokoži. Mnogima i ne pada na pamet da neki "defekt" na koži može da bude rizik za trudnoću. Međutim, lekari upozoravaju.

"Eksperimentalne studije su pokazale da HPV može da napadne placentu i tako potencijalno izazove različite komplikacije u trudnoći. Istraživanja pokazuju vezu između HPV-a i prevremenog porođaja. Takođe je otkrivena povezanost između HPV-a i zastoja u rastu fetusa, ali neophodno je uraditi dalje analize. Interesantni su i rezultati studije iz 2018. koja je pokazala mogućnost prenošenja HPV-a sa majke na novorođenče", napominje Natalija Kan. Zato, naglašava specijalista, veoma je važno pravovremeno dijagnostikovanje i lečenje HPV infekcije kod žena u reproduktivnom dobu. 

Trudnica sedi na krevetu
Foto: Shutterstock 1028902942 Dileme trudnica: Zašto mi stomak uveče mnogo poraste u odnosu na jutro?

Dijagnostikovanje problema

Trenutno ne postoji specifičan tretman za infekciju povezanu sa humanim papiloma virusom. Od velikog značaja je dijagnoza infekcije i pretkanceroznih lezija grlića materice, koje su povezane sa HPV-om. Dijagnostika humanog papiloma virusa podrazumeva kolposkopiju, vulvoskopiju, citološki pregled...

"Preporučuje se da se oba partnera testiraju na HPV u fazi planiranja trudnoće. Ovo omogućava blagovremeno dijagnostikovanje bolesti i smanjuje rizik od neželjenih posledica tokom trudnoće", napominje doktorka i ističe važnost vakcinacije protiv ovog virusa. 

"Vakcine su veoma efikasne i bezbedne u prevenciji HPV infekcija i raka grlića materice. Vakcinacija je najefikasnija ako se obavi pre seksualne aktivnosti devojčica", naglašava Natalija Kan.

Izvor: Yumama