U periodu kada pokušavate da zatrudnite, obično razmišljate o baš svakoj promeni koja se dešava u vašem telu. Mnogi rani znaci trudnoće mogu biti gotovo isti kao i simptomi PMS-a.

Evo kako da razlikujete trudnoću od znakova da stiže menstruacija.

1. Izostanak ciklusa

Svi znamo da je ovo glavni znak trudnoće. Mnoge žene pre toga ne primete nijednu drugu promenu u organizmu. Ukoliko ne dobijete menstruaciju onog dana kada bi trebalo, uradite test na trudnoću, nemojte ga raditi ranije, jer hormon trudnoće još nije dostigao taj nivo da bi se detektovao.

2. Mučnine

Mučnine su česte na samom početku trudnoće. One nisu simptom PMS-a, iako mnoge žene osete druge promene u digestivnom sistemu. Po ovome ćete znati da je verovatno trudnoća u pitanju.

3. Bol u grudima

Bol u grudima javlja se i u ranoj trudnoći, ali i tokom PMS-a. Grudi obično postaju tvrde, bolne i teške. Ipak, razliku možete primetiti u bradavicama Ukoliko one postanu jako osetljive, nekada i bolne, to može pre biti znak trudnoće nego PMS. Takođe, u trudnoći areole oko brdavica mogu postati tamnije vrlo rano.

4. Svetlo krvarenje

Svaka žena koja želi trudnoću zna šta je implantacijsko krvarenje. Ono se obično javlja 6-12 dana od začeća, kada se embion zakači za zid materice. Ne javlja se kod svake žene, ali ako se javi, to može biti najraniji znak trudnoće. Tek tada počinje da se luči beta hCG, zbog kog će se javiti i ostali simptomi trudnoće. Ovo krvarenje je mnogo svetlije i neuporedivno manjeg obima od menstrualnog krvarenja.

5. Umor

Umor je jedan od najčešćih simptoma koje sve trudnice osete na samom početku, a sve zbog velike količine progesterona u telu. Umor pre menstruacije može takođe da se javi, jer telo proizvodi progestron u tom delu ciklusa, ali taj umor prestaje kada stigne menstruacija. U trudnoći je umor veoma intenzivan, javlja se i kad ste najodmornije. Obično uveče, i pre 8 sati, može da se javi pospanost i neki veoma jak umor.

Nadutost, glavobolje, bolovi u leđima - sve su to zajednički simptomi trudnoće i PMS-a. Žene mogu biti mnogo zbunjene zbog toga, a potrebno je da sačekaju dve nedelje. Ipak, potrudite se da se u tom periodu posvetite sebi i da se osećate što bolje možete. Hrainte se lepo i brinite se o svom zdravlju, ali se i potrudite da uživate.

izvor: yumama