Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI MOGU DA "IZABEREM" POL BEBE PRILIKOM VANTELESNE OPLODNJE? Doktorka objasnila - samo u jednom slučaju je DOZVOLJENO

Iako svi budući roditelji žele samo da je njihova beba "živa i zdrava", u slučaju vantelesne oplodnje se ponekad javi i pitanje biranja pola.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prilikom vantelesne oplodnje (VTO), embrion se stvara u veštačkim uslovima od jajne ćelije i spermatozoida. Pre toga je žena podvrgnuta hormonskoj terapiji, zavisno od njene životne dobi, hormonskog statusa, ultrazvučnog nalaza i drugih parametara. Embrioni se, ako postupak uspe, posle dva, tri ili pet dana ubacuju u unutrašnjost materice, i to najviše tri. Ostali kvalitetni embrioni mogu da se zamrznu i čuvaju.

Da li će VTO uspeti, zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji su starosna dob buduće mame, "kvalitet" embriona i endometrijuma. Ako se "sve kockice sklope", za devet meseci stiže beba! Nažalost, ne tako retko se dešava da vantelesna oplodnja ne uspe, i ovaj proces je veoma bolan za buduće roditelje. Brojne poznate dame koje su na ovaj način dobile decu, govorile o svojoj borbi za potomstvo, o godinama strpljenja i velike tuge nakon svakog neuspešnog pokušaja VTO.

Možda će vas zanimati

Budući da se embrion stvara veštačkim putem, nameće se pitanje da li je moguće unapred "programirati" pol bebe. Odgovor na ovo pitanje dala je ginekolog Jekaterina Samokhvalova.

"Danas je moguće je unapred saznati pol nerođene bebe tokom genetskog testiranja, koje se koristi u programima vantelesne oplodnje. Međutim, metod selekcije embriona određenog pola koristi se samo ako u porodici postoje bolesti čije je nasleđe povezano sa polom. U nedostatku medicinskih razloga, izbor embriona po polu zakonom je zabranjen iz etičkih razloga", kaže doktorka. 

Kad je reč o "prirodnim" načinima začeća, ona je i dodala da se ne treba uzdati "bapske" teorije o načinima koji će osigurati određeni pol novorođenčeta - bilo da je reč o specifičnoj ishrani buduće trudnice, položaju u seksu, amajlijama i sl. 

"Sve je to zabavno, ali nema potporu u nauci", kaže dr Jekaterina.

Izvor: Yumama

Pročitajte još

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica