Ginekolog prof. dr Siniša Stojić govorio je u Jutarnjem programu Prve o "biranom" carskom rezu, odnosno porođaju koji se zakazuje tako što žena unapred kaže da želi da bude porođena carskim rezom. Kazao je da se u Srbiji, prema dostupnim podacima, 30 do 40 odsto porođaja obavi carskim rezom, ali je podvukao da indikacija "po želji" zapravo ne postoji.

"Vaginalni porođaj je najprirodniji, on obezbeđuje najmanji stepen komplikacija. Naravno, sve ima svoje, i vaginalni i carski rez, ali carski je ozbiljna operacija. Kod nas učešće carskog reza u ukupnom broju porođaja varira, tu je oko 30-40 odsto, ali eksponencijalno raste iz godine u godinu", rekao je prof. dr Stojić.

"Postoji određeni strah od porođaja vaginalnim putem kod žena, jer nisu prošle adekvatnu psihofizičku pripremu, ona postoji u ambulantama i trebalo bi da je prođe svaka trudnica. Žene ideju vaginalnog porođaja povezuju sa bolom i neprijatnošću i misle da on nosi više mogućnosti za povredu ili čak komplikaciju za dee", rekao je on.

Profesor doktor Stojić podvukao je da, zvanično, ne postoji mogućnost da "tražite" carski rez ali se teorija i praksa ne poklapaju.

"Carski rez nije dozvoljen po želji, nema takve indikacije kod nas a da je aminovana. Ali činjenica je da se to dešava", rekao je on a onda se dotakao i navodnog zakazivanja porođaja da bi se dete rodilo na određeni važan datum.

"Nije svejedno kada će se dete roditi, i dve nedelje znače bebi kako bi joj svi organi sazreli. Ne pričamo samo o plućima već i digestivnom traktu, svi sistemi bi trebalo da budu razvijeni i mi se trudimo da dete što duže ostane u materici", rekao je on i objasnio koja je "idealna" nedelja za porođaj.

"Trenutno se smatra da je 39. nedelja neko optimalno vreme, ali sigurno vam neće astrolog i numerolog reći da prerano rađanje ima konsekvence. Sve pre 39. nedelje je prerano. Forsiranje porođaja pre vremena podiže šanse da se sve završi hitnim carskim rezom, jer vi ne znate kako će materica reagovati na stimulans ili indukciju. Sve je to atak na prirodu, a vaginalni porođaj bebi pruža stres koji maturira i pluća, i mozak, i druge organe. Ako beba ne prođe kroz taj stres i lučenje adrenalina, ona nije adekvatno pripremeljena za izlazak na svet. Ne treba se igrati", rekao je on.

Pročitajte i detaljnu ispovest mame o tome kako izgleda carski rez!

(YuMama)