Ako ste se savetovali sa dr Guglom, čitali blogove o plodnosti ili učestvovali u forumskim raspravama, sigurno ste čuli za upotrebu ananasa u ishrani tokom IVF postupka, koji navodno može pomoći (ili barem poboljšati šanse) u implantaciji embriona. 

Ananas je poslednjih godina postao neformalni simbol za IVF uspeh.

Iako istraživanja koja bi potvrdila da ananas pomaže pri implantaciji embriona još uvek ne postoje, postoji nekoliko mogućih mehanizama pomoću kojih bi ananas zaista mogao biti od pomoći. 

Ananas nije kao biljka bogat izvor nutritivno vrednih sastojaka, ali sadrži nešto jedinstveno - bromelin, enzim sposoban da razgradi proteine. Na temu bromelina do danas je objavljeno mnogo naučnih radova. Bromelin se preporučuje kao lek u svim slučajevima otežane probave proteina i nedostatnog lučenja enzima želudačnog soka.

Dakle, bromelin je enzim za koji se smatra da ananasu daje terapeutska svojstva. Konkretno, bromelin je protivupalno sredstvo. Istraživanja sugerišu da bromelain podstiče imuni sistem da se odmakne od upalnog stanja. To bi moglo pomoći ženama kod kojih su problemi sa implantacijom uzrokovani upalom. Nadalje, bromelin deluje kao razređivač krvi i antikoagulant. Razređivači krvi, poput aspirina, obično se preporučuju ženama koje pokušavaju zatrudneti postupkom vantelesne oplodnje, kako bi podržali protok krvi u materici. Bromelin u ananasu može imati sličan učinak. Što je protok krvi u maternici bolji, to su veće šanse za začeće.

Lečenje akupunkturom takođe poboljšava protok krvi u maternici.

Dakle, ako želite da probate da koristiti ananas kao pomoć za poboljšanje uspeha implantacije embriona, postoji nekoliko smernica:

- Nemojte koristiti ananas iz konzerve: postupak konzerviranja može uništiti bromelin.

- Obavezno pojedite jezgro: tu se nalazi najveća koncentracija bromelaina.

- Koristi ananas samo nakon ovulacije! Jedenje previše ananasa pre ovulacije moglo bi povećati kiselost cervikalne sluzi, čineći je "negostoljubivom" za spermu.

- Ne preporučuje se da koristite ananas (s jezgrom) kao pomoć u plodnosti tokom uzimanja bilo koje druge vrste razređivača krvi, poput aspirina, bez prethodnog dogovara sa svojim lekarom.

- Odaberite organski ananas kad god je to moguće.

- Prestanite da jedete ananas (s jezgrom) ako saznate da ste u drugom stanju!

Pročitajte i...