Pri vantelesnoj oplodnji, embrion se stvara u veštačkim uslovima od jajne ćelije i spermatozoida. Pre toga je žena podvrgnuta hormonskoj terapiji, zavisno od njene životne dobi, hormonskog statusa, ultrazvučnog nalaza i drugih parametara. Embrioni se, ako postupak uspe, posle dva, tri ili pet dana ubacuju u unutrašnjost materice, i to najviše tri. Ostali kvalitetni embrioni mogu da se zamrznu i čuvaju. Na uspešnost cele procedure utiče više faktora, ali tri su najvažnija.

"Uspeh najviše zavisi od starosne dobi žene, zatim od kvaliteta embriona i kvaliteta endometrijuma. Endometrijum je unutrašnji sloj materice koji ima zadatak da prihvati embrion. Tokom pripreme pacijentkinje za vantelesnu oplodnju ultrazvučnim pregledom procenjuju se karakteristike materice i jajnika, a posebna pažnja obraća se na debljinu i izgled endometrijuma", objašnjava prof. dr Eliana Garalejić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Nekada je potrebna histeroskopija

Karakteristike endometrijuma se, kaže, menjaju tokom ciklusa, pošto na njegovu debljinu i izgled utiču hormoni.

- Ako se dijagnostikuju submukozni miomi koji remete unutrašnjost materice, polipi endometrijuma, priraslice unutar materice, ili ako je pacijentkinja imala više neuspešnih pokušaja VTO, savetuje se histeroskopija, minimalno invazivna hirurška intervencija kojom se koriguju opisane promene.

Ako, međutim, u periodu ovulacije pacijentkinja ima endometrijum tanji od sedam milimetara, smatra se da je on tanak i da je smanjena verovatnoća da dođe do trudnoće.

- Nije važna samo debljina endometrijuma nego i njegov kvalitet, što pokazuju mnogobrojni slučajevi neuspeha VTO uprkos idealnoj debljini, ali i u literaturi opisanim trudnoćama kada je endometrijum bio debeo svega četiri milimetra.

Postoji više metoda kojima može da se popravi stanje endometrijuma zarad veće uspešnosti VTO, kao što su skrečing, tj. grebanje endometrijuma, ERA test, ubrizgavanje hCg hormona i mnogi drugi čiji je efekat i dalje diskutabilan.

- Otkrivanje eventualne upale u unutrašnjosti materice specijalnim testovima koji su nam dostupni u poslednje vreme, omogućava nam lečenje dijagnostikovane infekcije i popravljanje endometrijuma.

Ubrizgavanje sopstvene plazme u matericu

Najnoviji pokušaji podebljavanja endometrijuma, ističe doktorka, uspešno su postignuti metodom ubrizgavanja 0,7 ml obrađene krvi pacijentkinje PRP (platelet-rich plasma) u njenu matericu 48 sati pre embriotransfera tj. ubacivanja embriona u matericu tokom procedure vantelesne oplodnje.

– Preparacijom sveže krvi izdvoje se mnogobrojni faktori rasta koji pospešuju debljinu endometrijuma, kao i njegov kvalitet, tj. sposobnost da prihvati embrion, što je rezultiralo povećanim brojem trudnoća.

Pročitajte i...