Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA RADIM AKO ME BOLI VAGINA U TRUDNOĆI: 8 stvari dovode do ovoga, a samo u jednom slučaju je normalna pojava!

Trudnice, ako imate bolove u vagini, pogledajte zašto nastaju i kako da ih rešite.

 Zašto me boli vagina u trudnoći Izvor: Shutterstock

Vaginalni bol je čest simptom koji se javlja u trudnoći. Zapravo, bol obično nastaje kao posledica bebinog razvoja, al nekada može postojati i neki ozbiljniji problem.

Možda će vas zanimati

Zbog čega dolazi do vaginalnog bola u trudnoći?

1. Normalan razvoj bebe

Kako beba raste i dobija kilograme u materici, to povećava pritisak na mišiće karlice, a oni podržavaju matericu i vaginu. Ovo može dovesti do neprijatnosti i bola u tom predelu, a najčešće se javlja u trećem trimestru. Zbog pritiska koji stvara beba koja se razvija, može doći do smanjenog protoka krvi u predelu karlice, što dovodi do otoka i bola u vagini. Kako biste sprečili ovo, nemojte stajati predugo, koristite hladne obloge u predelu karlice, odmarajte se posle fizičke aktivnosti. Ako bol postane previše jak i ometa vaše normalno funkcionisanje, bilo bi dobro da se obratite lekaru.

2. Suvoća vagine

Ova pojava je česta tokom trudnoće, a javlja se zbog količine progesterona u telu. Žene mogu osećati i bol prilikom seksualnog odnosa. Potražite uzrok suvoj vagini i popričajte s lekarom, koji vam može predložiti upotrebu lubrikanta, promenu ishrane ili fizičke aktivnosti.

3. Intenzivni seksualni odnosi

Bol u vagini može se desiti i nakon seksualnog odnosa, kada dođe do iritacije, otoka i bola. Koristite lubrikant prilikom seksualnog odnosa kako ne bi došlo do ovih problema. Preporuka je, takođe, da možda smanjite intenzitet odosa tokom trudnoće.

4. Vaginizam

Vaginizam je stanje kada mišići vagine budu u grču i ne mogu lepo da se opuste, pa to otežava odnose. Može se desiti u trudnoći i uzrokovati bolove. Ako vam ovo ometa normalno funkcionisanje, porazgovarajte sa lekarom. On će pronaći adekvatan tretman.

5. Osip

Nekada se u predelu genitalija javi neka vrsta osipa, naročito ako koristite sapune, kreme, lubrikante. Tada se mogu javiti i otok, svrab, crvenilo, bol u vagini. Važno je da prepoznate koji proizvod dovodi do tih simptoma, kako biste prestali da ga koristite. Da biste smanjili bol, koristite hladne obloge.

6. Infekcije urinarnog trakta

Urinarne infekcije se mogu javiti često u trudnoći i izazvati bolove i neprijatnosti. Peckanje, svrab dok piškite su takođe česta pojava. Da biste rešili, obratite se lekaru kako biste dobili odgovarajuću terapiju.

7. Seksualno prenosive bolesti

Seksualno prenosive bolesti takođe dovode do bolova u vagini, a često to mogu biti hlamidija ili genitalni herpes. Uz to možete osetiti svrab i peckanje. Obavezno se javite lekaru kako biste dobili terapiju. Nemojte imati seksualne odnose, kako ne biste infekciju preneli i svom partneru.

8. Cista Bartolinijeve žlezde

Bol se može javiti i ako imate cistu na Bartolinijevoj žlezdi. Može doći do otoka takođe. Ako na ulazu u vaginu osetite pod prstima cistu javite se lekaru. On će vam dati terapiju koja je pogodna za vas.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica