Iako ste mnogo vremena provodili u spavaćoj sobi radeći na začeću, sada kada ste trudni možete biti pomalo zbunjeni kada je seks u pitanju. Da li je sigurno? Da li će prijati? 

Odgovor je DA na oba pitanja. 

Dokle god to želite, i dok vam doktor ne kaže drugačije, sasvim je u redu imati seks tokom čitave trudnoće. Štaviše, on može imati benefite za vas. Izdvojili smo 8 prednosti seksa u trudnoći.

1. To je potpuno siguran način da ostanete bliski sa partnerom

Sasvim je opravdano da se uplašite da na neki način možete povrediti bebu. Vreme je da odbacite sve strahove i sumnje. Sem ako vam doktor ne kaže da postoji razlog za to, seks je potpuno siguran u trudnoći. 

Ne brinite. Nećete povrediti bebu ni na jedan način, niti ćete povećati rizik od neke infekcije (osim ako partner neka neki problem koji je lako prenosiv). Ako nemate probleme i rizičnu trudnoću, orgazam neće povećati šanse od pobačaja ili prevremenog porođaja.

2. Seks u trudnoći može biti mnogo bolji nego inače

Promene u hormonima mogu učiniti da seks bude mnogo lepši za vas. Sasvim je normalno i ako ne osećate nikakvu promenu, naravno.

3. Doneće benefite po vaše zdravlje, a olakšaće i neke simptome trudnoće

Sam po sebi, seks može biti odlična fizička aktivnost. Uz to, odagnaće i mnoge neprijatnosti koje osećate tokom trudnoće.

- Sagorećete kalorije: Za pola sata možete sagoreti čak 50 kalorija. To neće zameniti pravi trening, ali svakako vredi.

- Snižava krvni pritisak

- Mirnije ćete spavati: Opuštenost i osećaj nakon seksa poboljšaće san.

- Smanjuje bolove i neprijatnost: Orgazam daje signal za otpuštanje oksitocina, koji povećava vašu toleranciju bola. 

4. Seks u trudnoći će vas oraspoložiti

Koliko god se radovale zbog bebe u svom stomaku, nekada se zbog hormona možete osećati tužno, anksiozno, neraspoloženo.

Trudnoća je pravi rolerkoster, a seks je odličan način da se potpuno prepustite trenutku. Oksitocin će pojačati osećaj ljubavi i radosti, pa ćete osećati veću bliskost sa partnerom.

5. Dobro deluje na bebu

Ne samo što nećete povrediti bebu, već ćete joj time i doprineti. Više dobrih osećanja za vas samim tim znači da je beba manje izložena hormonu stresa. Tako utičete pozitivno na njen razvoj i pre samog rođenja. 

6. Ovo je dobra prilika da isprobate nešto novo

Stomak koji raste može biti prepreka vašim omiljenim pozama. Ipak, nema razloga za brigu, jer i dalje postoji mnogo načina da oboje uživate. Neke od poza mogu biti nove za vas. Istražite ono što najbolje odgovara oboma.

7. Seks može uticati i na porođaj

Orgazam podstiče kontrahovanje materice. Ako niste na samom kraju trudnoće i vaše telo još nije spremno, ove kontrakcije ne mogu dovesti do porođaja.

Ipak, kada beba odluči da je uskoro vreme, one mogu pomoći da se porođaj ubrza. Međutim, ovo nije uvek slučaj, zato nemojte da se razočarate ako se ništa ne dogodi. 

Ukoliko ste i u četrdesetoj nedelji i dalje raspoloženi za seks, nema razloga da ga izbegavate.

8. Seks tokom trudnoće može olakšati oporavak od porođaja

Ojačana karlica pripremiće vaše telo za porođaj, ali će i olakšati oporavak nakon toga. Orgazam je zaista zanimljiv način da ojačate ovu regiju. 

Koliko god da ste rspoložene za seks, samo napred. Naravno, ukoliko doktor iz nekog razloga upozori da seks nije siguran za vas i bebu. Ukoliko niste sigurni i imate pitanja, najbolje bi bilo da se prethodno obratite lekaru.

Zapratite nas i na Instagramu!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) дана 12. Апр 2020. у 3:18 PDT