Čulo sluha

Beba ima normalno razvijeno čulo sluha posle šest do sedam meseci života u materici. Slušni živac je čak jedini čulni živac koji u tom dobu već potpuno funkcioniše, jer je njegovo formiranje sasvim završeno. Beba jasno čuje unutrašnje i spoljašnje zvuke, ali su oni prigušeni plodovom vodom u kojoj pluta.

Za malo biće su izuzetno važni i unutrašnji zvuci koji dolaze iz tela majke: pokreti creva i krvotoka, koji je veoma intenzivan oko posteljice. Ti zvuci bi mogli da smetaju bebi, a svaki preterani nadražaj može da ošteti njena čula. Da bi izbeglo preterane slušne nadražaje izgleda da uho fetusa filtrira i propušta samo određeni pojas zvukova.

Majčino srce umiruje bebu

Beba u materici čuje, pre svega, niske tonove, a visoki tonovi su prigušeni, jer ih njeno uho filtrira. Posebno je osetljiva na glas majke koji do nje stiže preko kostiju, odnosno kroz kičmu, a zatim kroz kosti karlice, gde dolazi do rezonance.

Otkucaji majčinog srca daju ritam životu bebe u materici. Majke znaju da ako stave novorođenče na levu stranu grudi, ono će se brže umiriti, jer čuje otkucaje majčinog srca, na koje je naviklo još pre rođenja.

Ako pri kraju trudnoće dva puta nedeljno puštamo po dva do tri minuta neku muzičku frazu koja umiruje bebu kad postane nemirna, onda će ta melodija imati isto dejstvo i kad se beba rodi: ona će jasno okretati glavu prema izvoru muzike koju je zapamtila i koja joj je već poznata.

To znači da fetus u materici čuje, pamti određenu muziku ili zvuk i odlike glasa, što pokazuje da već ima sposobnost raspoznavanja i učenja.

Čulo ukusa

Svakog dana, u nekoliko navrata, fetus guta plodovu vodu. Tom prilikom oseća i njen ukus.

Tokom života u materici beba se navikava na ukuse porodične kuhinje koji prodiru u plodovu vodu. Još u materici oseća i ukus belog luka. A sve bebe gutaju više plodove tečnosti ako se ona veštački zasladi, što dokazuje da već vole ukus šećera.

Čulo vida

Iako živi u svetu tame fetus poseduje sve što mu omogućava da vidi. Da li razlikuje svetlost dana od tame noći? To je pitanje na koje se ne može odgovoriti, ali su naučnici uspeli da, osvetljavajući trbuh majke, dokažu da bebe u materici reaguju na jaku svetlost: fetus se pomera i okreće od nje, a srce počinje brže da mu kuca. Izvesno je da vidi čim se rodi, suprotno nekim do sada uvreženim verovanjima da to nje tačno.

Foto: Shutterstock

Čulo dodira

Ako pri kraju trudnoće žena, na primer, stavi na trbuh knjigu, beba će početi da se pomera i rita, kako bi se oslobodila težine koja joj smeta. Takođe, kad se prilikom pregleda pomoću ultrazvuka trbuh majke suviše pritisne, može se dogoditi da beba naglo izmakne ruku ili nogu. Fetus ima razvijeno čulo dodira i kroz zidove trbuha i materice može da oseti milovanja i dodire.

Veze vaše nerođene bebe sa spoljašnjim svetom su još uvek nedovoljno razvijene, ali čine deo odnosa koji se od samog začeća uspostavljaju između vas i nje.

Šta još treba da znate...

Intuicija pre nauke

Tokom poslednjih meseci trudnoće razvoj bebinih čula će se ubrzati. Žene su oduvek intuitivno znale da bebe mogu da prepoznaju njihov glas, da su zadovoljne kada osete dodir preko stomaka, kao i da im ne prija glasna ili disharmonična muzika. Medicina je tek kasnije uspela da pronađe naučne osnove za ta verovanja.

Ipak, ne treba preterivati u pokušajima da se sa bebom uspostavi čulna ili komunikacija dodirom. Treba poštovati njen razvoj, koji ćete pratiti zahvaljujući pažljivom osluškivanju i majčinskoj intuiciji.

Zabava za vreme pregleda ultrazvukom

Zahvaljujući eksperimentalnim sondama koje se postavljaju u matericu, ustanovljeno je da između zvukova u materici i van nje postoji razlika u jačini koja iznosi 20 decibela. To je važno zbog toga što, da bi fetus, na primer, prepoznao glas oca, potrebno je da mu se on obraća direktno i to povišenim tonom. Ako hoćete da vidite kako reaguje, zabavite se time da mu pričate za vreme pregleda pomoću ultrazvuka, pod uslovom da ne spava, jer tada ne reaguje na nadražaje.

Fetus na koncertu

Mnoge buduće majke koje idu na koncerte kažu da fetus u sedmom i osmom mesecu različito reaguje na raznu vrstu muzike. Pomera se ako su ritmovi suviše jaki, a uživa ako su melodije smirenije.

Mirisi majke

Čulo mirisa razviće se još više u vazdušnoj sredini. Još od prvih dana po dolasku na svet beba prepoznaje miris majčine dojke i majčinog pazuha.