Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštite zube u trudnoći

Uz pomoć pravilne ishrane, redovnog otkrivanja i sanacije karijesa, vaš osmeh će ostati lep i nakon trudnoće.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Savremena stomatologija ima rešenja za svaki problem, a ponajviše za onaj koji je izazvan prirodnim fiziološkim stanjem kao što je trudnoća. Usled hormonalnog disbalansa za vreme trudnoće, dešavaju se velike promene na desnima budućih mama, što takođe stvara određene neprijatnosti budućoj mami.

Manjak kalcijuma

Već u trećem mesecu trudnoće dolazi do ubrzanog rasta i razvoja ploda, što rezultira povećanom potrebom unošenja svih hranljivih materija u organizam majke. Ipak, i pored toga dolazi do "uzimanja"  hranljivih sastojaka iz

Veoma je važno da buduće mame na svaka dva meseca idu na kontrole kod stomatologa

njenog organizma. To se dešava tako što se - na primer, kalcijum i kalijum iz njenih kostiju i zuba preko krvotoka dopremaju u plod (bez obzira na količinu tih elemenata unetih hranom). Na taj način se on dodatno snabdeva u periodu  intrauterinog života (u materici).

Kontrole na svaka dva meseca

Za nas su najvažnije dekalcifikacije na zubima majke. Jer, one predstavljaju potencijalna mesta za nastanak karijesa, i to na zubima koji do tada nikada nisu imali kariozne lezije. Zbog toga je izuzetno važno da se redovno, na svaka dva meseca tokom trudnoće obavljaju kontrole, kako bi se otkrile eventualne novonastale kariozne lezije. One bi, zbog razmekšanog dentina i gleđi, lako mogle da zahvate i dublje delove zubne supstance. To bi dovelo do nekroze ili eventualne gangrene zuba. Redovnim otkrivanjem i sanacijom karijesa na zubima, sve do devetog meseca trudnoće, lako mogu da se spasu svi zubi! Trudnicama se savetuje da redovno održavaju higijenu usta i zuba, i to pastama koje su bogate fluorom.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica