Dobićete dete! Verovatno ćete uskoro to želeti da kažete celom svetu (ili barem svojim prijateljima na mrežama), ali prvo razmislite kako da kažete šefu da ste trudni.

Iako se to može činiti pomalo teško ili neugodno, sve dok sledite neke osnovne korake, sve bi trebalo biti potpuno u redu.

1. Upoznajte se sa svojim pravima

Ne morate preko noći postati stručnjak, ali korisno je upoznati se sa osnovama. Informacije možete potražiti i od kolegica koje su i same majke, pa su već prošle kroz sve ono što vas tek čeka.

Osim pravila kompanije, ne zaboravite da istražite i zakone zemlje u kojoj živite.

2. Prvo recite šefu, čak i ako su vam kolege prijatelji

Ne želite da šef vesti o vašoj bebi čuje od nekoga drugog ili sazna iz vaših objava na Fejsbuku ili Instagramu. Kada budete spremni da podelite vesti, isprobajte sledeći redosled: recite šefu i odeljenju ljudskih resursa, a tek onda "podivljajte" na društvenim mrežama deleći svoju radost!

3. Razmislite o tome kada ćete otkriti vest

Većina žena kaže poslodavcu da je trudna negde na kraju prvog trimestra ili u ranom delu drugog.

To je delimično jer se u tom trenutku rizik od pobačaja značajno smanjuje. Takođe, u tom periodu kod većine žena počinje da se nazire i trudnički stomačić.

U svakom slučaju, samo pripazite da ne čekate predugo, jer ćete morati da osigurate dovoljno vremena za planiranje raspodele posla nakon vašeg odlaska.

4. Učinite to lično i budite kratki

Ako je ikako moguće, trebalo bi da vesti kažete lično, ako ni zbog čega drugog, onda da biste procenili reakciju. Recite šefu da ćete ga na vreme informisati o porodiljskom odsustvu. Tako ćete sebi stvoriti prostor za planiranje meseci koji dolaze.

5. Smirite živce

Zaposlene buduće mame se često brinu oko toga hoće li šefovi misliti da zbog trudnoće nisu dovoljno posvećene poslu i karijeri. Iako možda neki ljudi zaista tako razmišljaju, njihova uverenja su izvan vaše kontrole i zato pokušajte da ne trošite previše energije brinući se o njima. Drugo, trebalo bi da težite tome da izgledate kao da ste puni samopouzdanja zbog nadolazeće promene u vašem životu bez obzira na to koliko se zapravo osećate nesigurno.

Moglo bi vam pomoći i ako razgovarate sa drugim roditeljima koji rade sa vama. Oni mogu podeliti svoja iskustva i verojatno ćete čuti kako "roditeljske veštine" mogu biti prednost na radnom mestu.

Izvor: Yumama/Index.hr