Budućim mamama poslovni život u jednom trenutku postaje naporniji i teži. Usled brige o malom biću u sebi, trudnice se često pitaju da li i dalje mogu da obavljaju poslove koje su radile pre trudnoće.

Upoznajte se sa dilemama sa kojima se najčešće susreću zaposlene dame kada ostanu u drugom stanju.


1. Da li je bezbedno da trudnica provede ceo dan ispred kompjutera?

Mnoge trudnice se pitaju da li korišćenje računara u trudnoći ostavlja neke štetne posledice po zdravlje bebe. Na osnovu raznih ispitivanja koja su obavljana dugi niz godina, izveden je zaključak da sedenje ispred računara ne povećava rizik od pobačaja ili poremećaja pri rođenju. Naravno, sedenje satima dok ste u drugom stanju nije dobro za cirkulaciju. Poželjno je da ustajete na svakih sat vremena i malo prošetate.


2. Posao zahteva predugo stajanje. Da li je to rizično za trudnicu?

Dokle god možete da budete u pokretu i da se pomerate to neće biti veliki problem, iako stajanje može biti jako zamorno. Međutim, posao koji iziskuje nepomičnu poziciju, kao što je naprimer posao kasirke, mogao bi da stvori veće probleme. Stajanje u mestu snižava krvni pritisak, pa može doći do nesvestice. Kratke šetnje bi, eventualno, rešile ovakav problem.


3. Koliko je bezbedno za trudnicu da stoji kraj fotokopir aparata?

Do sada nisu otkriveni nikakvi rizici od korišćenja fotokopir mašine u trudnoći. Nisu poznati rizici od tonera ili drugih hemikalija koje se koriste u fotokopir mašinama, niti postoji bilo koji tip poznatog rizika od elektromagnetne emisije. Naravno, u trudnoći sve treba da radite umereno, pa vodite računa i o dužini boravka pored aparata.

4. Da li trudnica sme da koristi smart telefon?

Trudnice previše brinu o raznim vrstama izlaganja, ali zaboravljaju da je njihova beba jako dobro izolovana. Između bebe i spoljnog sveta postoji veliki sloj zaštitnog tkiva koji štiti vašeg mališana.
Nije dokazano da smart telefoni mogu nauditi vašoj bebi. Ukoliko ste zabrinuti zbog emisije niske frekvencije mikrotalasa, koristite žični telefon, jer čak i bežična slušalica emituje nisku frekvenciju mikrotalasa kao i mobilni telefoni. Za sada nije dokazano da ovakvi talasi imaju bilo kakav negativan uticaj na trudnicu i plod. Međutim, sve ovo se ne može sa sigurnošću tvrditi jer možda će kroz pet godina naučnici otkriti da ovi pametni telefoni ipak imaju negativan uticaj na trudnice.

5. Posao zahteva od vas da podižete teške stvari. Da li je to rizično za trudnicu?

Trudnice  moraju da budu veoma oprezne pri nošenju teških predmeta, posebno kako trudnoća napreduje. Kada ste u drugom stanju, vaši ligament postaju labaviji, a zglobovi postaju manje stabilni, što olakšava povrede. Kako stomak raste, centar vaše gravitacije se pomera napred i tada nastaje veliki pritisak na donji deo leđa, koji postaje znatno slabiji. Pomeranje centra gravitacije može da dovede do gubitka ravnoteže i do rizika od pada. Ozbiljniji pad može biti rizičan kako za majku tako i za bebu.
Ukoliko ipak morate da podižete teret (mada nije preporučljivo), pridržavajte se pravilnog držanja tela. Savijte kolena, držite leđa pravo i koristite svoje noge, a ne leđne mišiće pri podizanju tereta. Izbegavajte savijanje leđa!


Bojana Rogić