Na mrežama jedna mama požalila se na poslodavce. Njoj je najavljen otkaz posle 13 godina rada samo 2 dana nakon povratka na posao, a nakon porodiljskog odsustva. Razloga kako tvrdi nema. Koliko je mama doživelo ovakvu sudbinu? Koja prava majke koriste u praksi? Šta kaže zakon, a šta praksa kad je reč o podsticaju majčinstva tokom radnog veka? Gošće 150 minuta na Prvoj televiziji, su Gordana Plemić iz Udruženja roditelj i Svetlana Budimčević, ispred Unije poslodavaca Srbije koje su odgovarale na ova pitanja.

Koliko je čest slučaj da vam se majke obraćaju sa ovim problemom?

Gordana Plemić iz Udruženja roditelj odgovara: “To je mnogo češće nego što očekujemo. Veoma često kada se mama vrati sa porodiljskog odsustva, nege deteta koje traje 12 meseci ona više nama svoje mesto u firmi u kojoj je radila, što je često i razlog zašto se odlaže sa trudnoćom, detetom. Ona ne dobije nužno otkaz, nego se spusti na neku poziciju koja je niža, samim tim manje plaćena, koja ne pogoduje mami koja ima veće troškove i ne oseća se dobrodošlo više. Mnogo mama se javlja, da se poželi na ovaj problem, i postavlja se pitanje da li ćemo nešto da menjamo sistemski, jer ovo je u dobroj meri i razlog za odlaganje roditeljstva, jer žene čekaju vreme kada će se osećati mnogo sigurnije u firmi, kako bi otišle na porodiljsko bez straha od otkaza.”

Poslodavac ima po zakonu pravu, da ženi posle povratka sa porodiljskog, ukoliko radi na određeno, pod ugovorom, na privremenim i povremenim poslovima da otkaz ali mora da obrazloži zašto, ukoliko je žena bila zaposlena za stalno.

Svetlana Budimčević, ispred Unije poslodavaca Srbije potvrđuje: Da, ukoliko je ispoštovan Zakon o radu, koji se razlikuje za različite kategorije, i ima drugačije odredbe, poslodavac može da da otkaz. Druga stvar je kršenje radne obaveze, kršenje radne discipline, a tu su i druge organizacione, razvojne, tehnološke stvari koje poslodavac procenjuje u svom radnom okruženju. Mislim da je ovo pitanje sistemsko, jer poslodavci nemaju dovoljne subvencija i podsticaja. Za majke koje su zaposlene na određeno vreme, podsticaj bi bio da ih poslodavac drži dok im ne istekne to zakonsko pravo, porodiljsko odsustvo, nega deteta ili posebna nega deteta. Ako je u pitanju ugovor na neodređeno vreme, danas organizacije, firme prolaze kroz razne tehničke, tehnološke promene i unapređivanje i neka radna mesta više nisu u sistemu potrebna, a zaposlena koja duže vreme nije prisutna ne može da stiče potrebna znanja, veštine potrebne za te nove pozicije.

Nezgodno je mamama sa malim detetom da se usavršavaju, tokom tog perioda odsustva, ali je to potrebno. Dese se takve okolnosti da se totalno promeni organizacija dok ona nije tu. Zaista bi bilo značajano da se obezbede sredstva, od strana države, da se oslobode plaćanja poreza za tih godinu dana, kada se majka vrati na posao, dok se uklopi. Nekada je za poslodavca neophodno, da se uloži u edukaciju, te osobe koja se vratila sa porodiljskog, za šta su potrebna sredstva.”

Koliko se ovakve situacije dešavaju u praksi, da poslodavci, imaju strpljenja, takta, da podržavaju, ulažu u ženu koja se vratila na posao?

Gordana na to dodaje - “Oni već imaju zamenu za tu majku, koja je obavljala posao, dok je ona bila na porodiljskom. Mnogo im je lakše da se oslone na tu osobu. Uz to često se pokreće i nepoverenje, sumnja koliko će majka i nadalje moći da se potpuno posveti poslu, odsustvuje zbog deteta. Sve se svodi na pojedinačne slučajeve, kada će poslodavac imati razumevanja da ženu koja ima dete ne stavlja je u noćne smene i sl.”

Svetlana iz Udruženja poslodavaca se nadovezuje: Ništa nije crno i belo, ovo je kompleksno pitanje, koje se tiče svih nas, i mora da se rešava na nivou države, kako bi se podržale i majke i poslodavci. Jedino zajedničkim radom i zalaganjem, možemo doći do najboljeg rešenja za sve.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

U čemu ne slati dete u vrtić TikTok/abigailmf1998