Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlena buduća mama: Kada reći šefu za trudnoću

Mnoge zaposlene žene strepe od reakcije poslodavca na (lepu) vest da su ostale u drugom stanju. Kako odabrati pravi trenutak saznajte u tekstu koji sledi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Iz straha da ne ostanu bez posla žene često odlažu saopštavanje vesti da čekaju bebu. Veliki broj budućih mama to obično učini na početku drugog trimestra, kada imaju više samopouzdanja i kada je rizik od pobačaja znatno manji.

Uz pomoć pitanja koja slede, saznajte kada je pravi trenutak da najavite vaše odsustvo s posla.

1. Da li imate bilo kakve smetnje u trudnoći?

Ukoliko je vaš odgovor da, možda će vam biti lakše da kolegama odmah otkrijete lepe vesti. Jutarnje mučnine i umor mogu biti uzrok smanjene koncentracije ili čestih izostanaka sa posla, te će svi imati više razumevanja ukoliko budu znali da ste u drugom stanju.

Povezane vesti

2. Da li imate naporan i stresan posao?

Vrsta posla kojom se bavite svakako utiče na odluku kada ćete reći poslodavcu za trudnoću. Ukoliko je u pitanju težak i naporan posao, odmah porazgovarajte o promeni pozicije, a ako se radi o poslu koji može ugroziti vaše ili bebino zdravlje - kao što je izloženost hemikalijama, zračenju i slično - obavestite svog šefa kako bi preduzeo potrebne korake zaštite.

3. Šta mislite kako će poslodavac i kolege reagovati?

Razmislite kako bi mogli da reaguju nadređeni, kakva su iskustva koleginica koje su prošle kroz to i kakav je vaš odnos sa poslodavcem. Ukoliko ste sigurni da će oni na vest o trudnoći reagovati profesionalno, najbolje je da je odmah saopštite. Na taj način ćete zaštititi vašu bebu i sebe od brojnih stresnih situacija u ovom, najranijem, periodu trudnoće. Takođe, možda vam poslodavac može pomoći (finansijski ili na bilo koji drugi način) pri obavljanju nekih važnih pregleda kao što su genetska ispitivanja i slično.

Ipak, ukoliko se vaš poslodavac nije baš pokazao u najboljem svetlu kada su u pitanju potrebe trudnica, te vas njegova moguća reakcija brine, sačekajte sa odavanjem svoje tajne.

Povezane vesti

Prihvatljivo je da vaš šef sazna za trudnoću u periodu između 14 i 20. nedelje. Na taj način ćete imati vremena da pokažete da svoj posao možete da dobro obavljate čak i dok nosite dete.

Izaberite, po mogučstvu, pravi trenutak za najavu, gledajte da se poklopi sa završetkom projekta ili nekog drugog poslovnog zadatka. Na taj način vi ćete poslati snažnu poruku: Ja sam skoro na pola puta trudnoće, a to na moju produktivnost nije uticalo!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica