Trudnoća je razdoblje obeleženo nizom emocija. To je uzbudljiv, ali i neizvestan period pun brige. Ako ste zaposleni, kroz glavu vam možda prolaze i pitanja kada je najbolje vreme da obavestite nadređenog, hoćete li moći da obavljate sve zadatke, hoće li posao dovesti vašu bebu u rizik.

U nastavku pogledajte vodič kroz trudnoću i siguran rad, odnosno odgovore na neka od pitanja koja bi vam mogla proći kroz glavu u trenutku kada saznate da ste trudni.

Da li je rad u trudnoći siguran?

Većina žena može nastaviti da radi u trudnoći. Naravno, to koliko je vaš posao siguran za nastavak rada zavisi od toga:

- čime se tačno bavite

- kakav je vaš zdravstveni status

- postoje li neke komplikacije u trudnoći.

O svim brigama koje možda imate, a koje su vezane za rad i trudnoću, naravno, pre svega morate razgovarati sa svojim lekarom. Obvezno mu naznačite ako se neka od idućih stavki odnosi na vaše radno mesto:

- rad sa hemikalijama, zračenjem ili drugim opasnim materijalima

- dug period stajanja ili penjanja

- nošenje ili dizanje teških tereta

- glasni zvukovi ili vibracije mašina

- ekstremna hladnoća i/ili vrućina.

Bitni faktori mogu biti i broj radnih sati, pa čak i doba dana u kojem radite.

Studija iz 2014. godine sprovedena među ženama u Japanu pokazala je da žene koje rade više od 40 sati nedeljno imaju veći rizik od pobačaja ili prevremenog poroda.

Ovaj rizik bio je najveći u prvom tromesečju.

Dansko istraživanje iz 2019. otkrilo je da žene koje rade najmanje dve noćne smene nedeljno mogu biti izložene većem riziku od pobačaja od onih koji rade danju.

Teorija zašto se to događa uključuje cirkadijalni ritam i to kako telo oslobađa hormon zvan melatonin, koji igra ulogu u zaštiti posteljice.

O svim brigama i nedoumicama koje se tiču rada tokom trudnoće razgovarajte sa svojim lekarom.

Suočavanje sa uobičajenim simptomima trudnoće na poslu

Bez obzira na to kakav posao radite, osećaćete simptome trudnoće, neki više, neki manje. Naravno, ako osetite bol, grčeve, uočite sukrvicu ili bilo koje druge zabrinjavajuće simptome, obratite se lekaru.

Jutarnja mučnina 

Mučnina i povraćanje mogu se javiti rano u trudnoći. Ako se osećate loše, potrudite se da prepoznate koji su vam okidači i nastojte da ih izbegavate što je više moguće.

Jedenje malih obroka sastavljenih od zalogaja poput hleba, krekera, jabuk može vam pomoći. Čaj od đumbira takođe nekima donosi olakšanje.

Ako imate jutarnje mučnine, bilo bi dobro da poslodavaca obavestite o trudnoći. Naravno, to nije obavezno. Radi se o odluci koju donosite sami.

Međutim, ako zbog čestih odlazaka u toalet niste u mogućnosti da obavljate posao kao inače, na taj način bolje će vas razumeti i (nadamo se) saosećati sa situacijom.

Umor

Postoji velika mogućnost da ćete biti posebno iscrpljeni u prvom tromesečju i onda ponovno kada se približi datum porođaja.

U neradno vreme zato se obavezno odmorite. Mišljenje stručnjaka je da vam je tokom trudnoće svaku noć potrebno između 8 i po do 9 i po sati sna.

Razmislite i o tome da smanjite količinu posla koji obavljate van radnog vremena. Neka vam ukućani pomognu u kupovini namirnica, radu po kući, u dvorištu. Kada se ne osjećate najbolje, nemojte se forsirati.

Hidracija

Potrebe za unosom vode povećavaju se za vreme trudnoće. Stručnjaci preporučuju pijenje 8 do 12 čaša tečnosti svaki dan. Razmislite o tome da kraj sebe uvek imate veliku bocu sa vodom.

Učestalo mokrenje

Više vode vrlo verovatno znači i više odlazaka u toalet. U svakom slučaju, nemojte trpeti, jer predugo zadržavanje urina može oslabiti bešiku, a vremenom dovesti i do infekcija mokraćnog sistema.

Bolovi u leđima ili karlici

Dok hormoni vrše uticaj i na vaše ligamente i zglobove, moguće je da ćete osećati više bolova u telu. Konkretno, leđa i karlica mogu vas boeti dok stomak raste.

Kada i kako podeliti vest o trudnoći?

Možda ćete odmah hteti da obavestite šefa, a možda ćete hteti da sačekati. To je vaša odluka. Ipak, u nekim situacijama, zbog vašeg zdravlja, bilo bi dobro da vest podelite ranije, na primer, ako vaš posao uključuje dizanje tereta, izlaganje hemikalijama ili druge opasnosti. Takođe, možda će vam biti lakše ako podelite informaciju ranije u slučaju mučnina, umora ili komplikacija koje zahtevaju češće posete doktoru.

U svakom slučaju, radi se o odluci koju ćete sami doneti na temelju procene sopstvene radne okoline. Morate imati na umu da ne radite ništa pogrešno i da nemate razloga za suzdržavanje.

Imajte na umu i da će se trudnoća u nekom trenutku videti, a ako ste rekli kolegama, ali nadređenom ne, velika je verovatnoća i da će ta informacija ipak doći do njega. Bolje je da je čuje od vas.

U trenutku kada odlučite da kažete nadređenom za trudnoću, zatražite vreme za razgovor. Nemojte to učiniti usput na hodniku. Na taj način nećete imati dovoljno vremena za temeljan razgovor u kom ćete izneti sve što mislite da je bitno, a i videti povratnu reakciju.

Najbitnije - trudnoća nije nešto zbog čega se treba izvinjavati. Imajte to na umu. U vašem životu to je srećna vest i činjenica da ste trudni ne bi trebalo da ima uticaj na činjenicu da ste vredan deo tima.

Znakovi da treba da prestanete da radite

Čak se i najbolji planovi mogu promeniti jednom kada se približite datumu porođaja. Lekar je taj koji će vam možda predložiti raniji odlazaka na bolovanje u slučaju određenih komplikacija koje potencijalno mogu dovesti do prevremenog porođaja.

Neki od simptoma koji se uzimaju u obzir jesu:

- grčevi u stomaku, bol ili pritisak

- vodeni, krvavi ili neki drugi iscedak iz vagine

- bol u leđima ili bol generalno

- bolne ili bezbolne kontrakcije.

Naravno, opasnost od prevremenog porođaja nije jedini razlog za raniji odlazak na trudničko. Zato ćemo još jednom naglasiti da o svim tegobama koje vas možda muče morate razgovarati sa svojim lekarom koji će vam svojim savetima olakšati situaciju.

Pročitajte i...