Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAPOSLENA SAM NA UGOVOR OD 3 MESECA I TRUDNA SAM: Pravnica Bojana Bogojević rešila je sve dileme - Ovo su tvoja prava

Autor Radmila Ilić

Pravnica Bojana Bogojević rešila je dileme svih budućih mama, ali i onih koje su se nedavno porodile, kada je u pitanju poslovni ugovor i njegovo otkazivanje.

 GetOriginalImageById.jpg Izvor: Shutterstock, Bojana Bogojević

Nije reko da čujemo da mlade devojke planiraju da se ostvare u ulozi majke, ali da im je na prvom mestu da nađu posao i da on bude stabilan kako ne bi ostale bez njega kada saopšte da su trudne. Zakoni su u ovim slučajevima ipak na strani žene, i važno je da ih zna svaka žena koja planira bebu ili ju je nedavno dobila.

Vreme je da razrešimo pravne nedoumice kada je u pitanju pravo trudnica i porodilja, a u tome nam je pomogla Bojana Bogojević, diplomirani pravnik. Ona je objasnila sve što treba da znate, ali i kada je vreme da priložite žalbu.

Ovo se odnosi na žene koje su zasnovale radni odnos, bez obzira da li je on zasnovan na određeno ili neodređeno vreme.

"Za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu. Zaposlenom licu koje je zasnovalo radni odnos na određeno vreme , rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo", rekla nam je Bojana, i ohrabrila sve buduće mame da ne brinu ako su na primer pod ugovorom na 3 meseca, a u međuvremenu su saznale da su trudne. Otkaz ne možete da dobijete, ali poslodavac ima pravo da ugovor ne produži nakon što vam istekne trudničko i porodiljsko bolovanje.

 Trudnica, posao
Trudnica na poslu
Izvor: Shutterstock

Međutim, nije retko ni da poslodavac otkaže ugovor, ali koja su vaša prava ukoliko ste pre otkazivanja odgovora njemu saopštili da ste trudni, i imate potvrdu o tome?

"Ukoliko je poslodavcu na dan otkaza, odnosno donošenje rešenja o prestanku radnog odnosa, poznato da je zaposlena u drugom stanju ili mu zaposlena u roku od 30 dana od dana dostave rešenja o prestanku radnog odnosa dostavi potvrdu o trudnoći ovlašćenog organa ili drugog nadležnog organa, otkazivanje ugovora se poništava. Dakle, rešenje o otkazu ugovora o radu bilo bi ništavo u slučaju ako bi u momentu donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato da je zaposlena trudna, odnosno da zaposleni koristi porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege deteta ili odsustvo sa rada radi posebne nege deteta, ili ako bi ga zaposlena u roku od 30 dana od prijema otkaza, obavestila o tome da se nalazi u drugom stanju i o tome dostavila potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa", rekla nam je Bojana, a onda je objasnila i šta svaka žena treba da uradi ukoliko poslodavac ipak donese rešenje o prestanku radnog odnosa:

"U slučaju da poslodavac donese rešenje o prestanku radnog odnosa uprkos postojanju okolnosti zbog kojih zaposlena uživa zaštitu od otkaza, zaposlena ima pravo da se obrati nadležnoj inspekciji rada radi preduzimanja mera u cilju otklanjanja nezakonitosti, kao i da pokrene spor pred nadležnim sudom radi utvrđivanja ništavosti rešenja na osnovu kojeg je i prestao radni odnos", objasnila nam je Bojana.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i stručni saradnik portala Yumama.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica