Priče o povećanju nataliteta stalno kruže, ali retko ko pomisli na to kolika je briga budućih majki kada je njihov posao u pitanju. Baš zbog stabilnog posla, mnoge zaposlene žene se i odlučuju da kasnije rode decu. Brojna su pitanja koja muče buduće ili novopečene majke, a najvažnije je da se na vreme raspitate o svojim pravima u trudnoći i na porodiljskom odsustvu.

Da li mogu da dobijem otkaz u trudnoći ili neposredno nakon porođaja?

NE! U Zakonu o radu postoji posebno poglavlje koje štiti trudnice i roditelje novorođenčadi od otkaza. Jedna od najvažnijih zakonskih odredbi je ona po kojoj za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu. Ukoliko je takav zaposleni u radnom odnosu na određeno vreme, rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Da razjasnimo: Ukoliko ste prijavljeni na primer na šest meseci i pre isteka ste otvorili trudničko bolovanje, vaš poslodavac ne sme da vam da otkaz dok ste odsutni. Tek kada vam istekne trudničko i porodiljsko bolovanje i kada dođe vreme da se vratite na posao, oni imaju pravo da vam jednostavno ne produže ugovor.

Ukoliko nakon redovnog odsustva sa rada postoji potreba za posebnom negom deteta zbog nedovoljno dostignutog stepena razvoja ili zdravstvenih problema, ni tokom trajanja odsustva sa rada radi posebne nege deteta (što je moguće do pete godine života deteta) poslodavac ne može da uruči otkaz zaposlenom.

Trudnica, posao
Shutterstock Trudnica na poslu

Dobila sam otkaz, a onda saznala da sam trudna, šta mogu da uradim?

Ukoliko ste dobili otkaz i u roku od 30 dana saznali da ste trudni i o tome dostavite odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa, rešenje može da se poništi.

Dakle postoji mogućnost, a u praksi se dešavaju i takve situacije, da u momentu donošenja rešenje o otkazu ono nema osobine ništavosti, odnosno da postupanje poslodavca nije nezakonito, ali se njegovo rešenje o otkazu stavlja van snage, odnosno oglašava se ništavim ako u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa bivša zaposlena donese dokaz o trudnoći. Poslodavac je i u takvom spletu okolnosti dužan da svoje rešenje o otkazu stavi van snage i potpiše novi ugovor o radu sa trudnicom, koji će imati rok trajanja najmanje do isteka porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta.

Trudnica, posao
Shutterstock Trudnica na poslu

Primera radi, nakon što ugovor o radu zaposlenoj istekne, poslodavac je ovlašćen da donese odluku da sa njom ne potpiše novi ugovor i rešenjem joj otkaže ugovor o radu, ne kršeći time nijedan propis. Ipak, bez obzira na navedeno, ukoliko (sada već bivša) zaposlena u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa poslodavcu podnese izveštaj lekara ili drugi dokaz o trudnoći, poslodavac je dužan da svoje rešenje o otkazu stavi van snage jer je ono potvrdom o trudnoći dobilo odlike ništavosti, iako je u momentu donošenja moglo biti zakonito.

Šta da uradim ako je poslodavac prekršio zakon?

Poznato je da praksa ne prati uvek normativu, te se postavlja pitanje šta mogu da preduzmu trudnica ili roditelj malog deteta koji je dobio nezakonit otkaz, odnosno kome je uručeno gore opisano rešenje koje je ništavo? Zaposleni ima dva osnovna mehanizma koja može da aktivira-jedan je na sudu i pokreće se tužbom za utvrđivanje ništavosti rešenja o otkazu, odnosno za utvrđivanje nezakonitosti otkaza ugovora o radu, a druga je mogućnost podnošenja prijave poslodavca inspekciji za rad.

(Yumama)